Hesabım
    Gözaltındaki Sinemacılara Meslektaşlarından Destek

    Mizgin Müjde Arslan ve Özay Şahin’e destek büyüyor…

    Pazartesi günü emniyet güçleri tarafından KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve henüz serbest bırakılmayan gazetecilik kökenli sinemacı Mizgin Müjde Arslan’a ve görüntü yönetmeni Özay Şahin’e sinema camiasından gelen destek her geçen gün artıyor. Dün Deniz Türkali’nin gözaltıları protesto eden açıklamalarından sonra bugün de, önde gelen sinema dernekleri ve kuruluşlar bir basın açıklamasıyla tepkilerini dile getirdiler.

    Kamuoyu ile paylaşılan basın açıklamasını aktarıyoruz:

    Yönetmen, yazar ve akademisyen arkadaşımız Mizgin Müjde Arslan ve görüntü yönetmeni arkadaşımız Özay Şahin, 13 Şubat 2012 Pazartesi günü, KCK adı altında yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alındılar.

    Filmleri, yazıları ve kitaplarıyla Türkiye sinemasına önemli katkıda bulunan, önceki filmleri ulusal ve uluslararası pek çok festivalde gösterilen arkadaşımız Mizgin Müjde Arslan’ın, babasının öyküsünden yola çıkarak yaptığı ve bu toprakların son 30 yıllık ortak acısını anlatan, barışa katkı sunabilecek önemli işlerden biri olan film projesi ‘Kayıp Mezar’ T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek almıştı.

    Oyuncu, görüntü yönetmeni, kurgucu ve yönetmen olarak sinema yapan Özay Şahin ise ilk uzun metraj belgeseli  Can Baz ile pek çok uluslararası festivalde yer aldı. Şahin, Mizgin Müjde Arslan’ın son filmi ‘Kayıp Mezar’ın görüntü yönetmeniydi.

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in 26 Aralık 2011 tarihinden yaptığı açıklamayı unutmadık: ‘Şiirle, makaleyle, resimle terörü haklı gösteriyorlar’ diyen Şahin, açıkça sanatçıları ve her türlü muhalif düşünceyi hedef göstermiş, bugünlerin gelmekte olduğunu belli etmişti.

    Mizgin Müjde Arslan'ın, Özay Şahin’in ve beraberinde pek çok insanın gözaltına alınması, KCK adı altında gerçekleştirilen bu tutuklamaların Kürtlere yönelik siyasi operasyonlar olduğunu bir kez daha olanca açıklığıyla ortaya koymuştur. Bugüne kadar kadın, erkek, genç, yaşlı binlerce insanın mağdur olduğu operasyonlarda, öğrenciler, siyasetçiler, gazeteciler, işçiler, akademisyenler ile birlikte artık sanatçıların da hedef alındığı aşikârdır.

    Aşağıda imzası olan biz sinemacılar, toplumun her alanına yayılan bu operasyonlardan kaygı duyuyoruz. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in açıklamaları ertesinde şimdi de sanatçılara yönelen bu gözaltı ve tutuklamaları kınıyor, sinemacı arkadaşlarımız Mizgin Müjde Arslan’ın ve Özay Şahin’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

    Altyazı Aylık Sinema Dergisi

    Ankara Uluslararası Film Festivali

    docIstanbul Belgesel Araştırmaları Merkezi

    Documentarist Uluslararası Belgesel Film Festivali

    Filmmor Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

    İşçi Filmleri Festivali

    Sinesen

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

    Yeni Film Dergisi

    (Not: Basın açıklamasına imza atan sinemacı ve yazarların isim listesi buraya alınmamıştır.)

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top