Hesabım
    Gezici Festival Başlıyor

    Ankara'dan Kars'a bir ay Avrupa

    Ankara Sinema Derneği tarafından onuncu kez düzenlenen Gezici Festival, bir diğer adıyla Avrupa Filmleri Festivali 1 Ekimde başlıyor. Bir ay sürecek festival boyunca filmler sırasıyla; Ankara, Bursa, İzmir, Kars, Van ve Kayseri'yi dolaşacak.

    Çeşitli bölümlerden oluşan festivalde bu sene, Türk sinemasının ünlü yönetmenlerinden Metin Erksan için özel bir bölüm yapılacak ve yönetmenin Susuz Yaz, Sevmek Zamanı ve Kuyu filmleri gösterilecek. Ayrıca Özel Gösterimler adı altında; Sergei Eisenstein'ın 1928 yapımı, 1917 Sovyet devriminin on gününü anlatan filmi Ekim'in ve sessiz sinemanın ustalarından kabul edilen Carl Theodor Dreyer'in Jean d'Arc'ın Tutkusu adlı filminin gösterimleri yapılacak. Festivalin sürprizlerinden biri de, Jean d'Arc'ın Tutkusu'nun gösterimi esnasında çellist Reyend Bölükbaşı ve grubunun canlı müzikle filme eşlik edecek olması.

    Marcello Mastroianni anısına yapılacak iki gösterimde seyirciler, İtalyanların efsane oyuncusunun Sophia Loren'le bir araya geldiği İtalyan Usulü Evlilik ve Dün, Bugün, Yarın filmlerini izleme şansı bulacak. Festival Avrupa Filmleri adı altında olur da Kieslovski es geçilir mi? Efsane Polonyalıdan iki film, Aşk Üzerine Kısa Bir Film ve Öldürmek Üzerine Kısa Bir Film, bugüne kadar izlememiş olanlar için kaçırılmaması gereken fırsatlar. Kafka ve Sinema adı altındaysa Michael Haneke'nin Şato'su ve başka kısa Kafka uyarlamaları yazarın hayranlarını mutlu edecek.

    Avrupa'nın En İyileri bölümünde; Federico Fellini'den Amarcord, Nanni Maretti'den Sevgili Günlüğüm, Ingmar Bergman'dan Güz Sanatı, Aki Kaurismaki'den Kibritçi Kız ve Wim Wenders'ten Berlin Üzerinde Gökyüzü gösterimi yapılacak filmlerden en çok dikkat çekenler.

    Büyük ihtimalle, özellikle büyükşehirlerde yaşamayan sinema tutkunlarının en çok takip edecekleri bölüm, henüz bir kısmı vizyona bile girmemiş olan 2003-2004 yapımı filmlerin gösterileceği bölüm olacak. Bu kısımda; İspanya'dan Pedro Almodovar'ın Kötü Eğitim'i, Fransa'dan Patrice Leconte'nin Mahrem İtiraflar'ı, bu sene Cannes Film Festivali'nde Genç Yetenek ödülünü alan Macar Nimrod Antal'ın Kontrol'ü, Hollanda'dan Andre van der Hout'un İsa'nın Kolu, İtalyan yönetmen Ettore Scola'dan Roma İnsanları ve Türk yönetmen Ahmet Uluçay'dan Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak başta olmak üzere pek çok yapım seyirci karşısında olacak.

    İyi seyirler dilerken, keşke festival daha fazla gezebilseydi de bu filmler daha fazla şehir dolaşıp, vizyonda izleme şansı bulamayacak seyirciye ulaşabilseydi diyoruz.

    Sanem Türk

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top