Hesabım
    'La Jetee' Yönetmenini Kaybetti

    Fransız deneysel sinemacı Chris Marker 91 yaşında hayatını kaybetti...

    Fransız deneysel film yönetmeni Chris Marker'ın, 91. doğumgününden bir gün sonra hayatını kaybettiği öğrenildi. Savaş sonrası dönemde özellikle deneysel belgeselci tavrıyla sinemaya yeni bir soluk katan usta yönetmenin ölüm haberini Fransa Kültür Bakanlığı doğruladı, fakat ölüm nedenine dair bir açıklama yapılmadı.

    60 yıllık sinema kariyeri boyunca türler üstü sayılabilecek 50'nin üstünde film çeken yönetmenin en bilinen çalışmalarından biri olan 1962 tarihli 28 dakikalık post-apokaliptik La Jetée, bağımsız fotoğrafik anlatımıyla ve zamanın sinemaya aktarımı konusundaki yaratıcı fikriyle tüm zamanların çekilmiş en iyi zaman-yolculuğu hikayesi olarak niteleniyor. Film aynı zamanda 12 Maymun (12 Monkeys) filmine de ilham vermişti.

    Cannes Film Festivali Başkanı Gilles Jacob tarafından 'tükenmek bilmez bir yönetmen' olarak değerlendirilen Marker, II. Dünya Savaşı'nda Fransa'daki Alman işgali sırasında direnişçilerin saflarında yer almıştı. Jean-Paul Sartre ile birlikte felsefe eğitimi alan yönetmen, gazeteci ve yazar olarak da çalışmış, Alain Resnais ve Agnès Varda'nın da yer aldığı yeni sinema hareketlerinde yer almış ve Andre Bazin'in Cahiers du cinema dergisinde film analizleri kaleme almıştı.

    Yönetmenin önemli filmleri arasında 1951'de gerçekleştirilen Helsinki Olimpiyatları'nı belgeselleştirdiği ‘Olympia 52’, Alain Resnais ile ortak çalıştığı ve Afrika'daki Batı kolonyalizmini eleştirdiği ‘Statues Also Die’, Castro belgeseli “Cuba Sí”, röportajlardan oluşan ‘Le joli mai’, Fransa'daki 1968 olaylarını anlattığı “A Grin Without a Cat” ve deneysel Sans soleil sayılabilir.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top