Hesabım
    Metin Erksan'ı Kaybettik...

    Usta yönetmen 86 yaşında hayata veda etti...

    Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazanarak ülkemize uluslararası sinema festivallerinden ilk ödülü getiren Susuz Yaz, Yılanların Öcü, Kuyu, Sevmek Zamanı gibi zamanlarının ötesinde filmlerin yönetmeni, Ulusal Sinema anlayışının ilk temsilcilerinden Metin Erksan, 25 Temmuz'da hastalanarak yoğun bakıma kaldırıldığı MedicalPark Hastanesi'nde (bugün) 19.10 sularında 84 yaşında hayatını kaybetti.

    Kariyerine gazetelerde sinema yazıları yazarak başlayan Erksan, 1950'da Yusuf Ziya Ortaç'ın “Binnaz” isimli romanını uyarlayarak sinemaya adım attı. 1952'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun olan Erksan'ı yönetmen olarak gördüğümüz ilk film ise “Aşık Veysel'in Hayatı-Karanlık Dünya” isimli belgesel oldu.

    Edebiyat uyarlamaları ile tanınan, belgesel sinema ile de iç içe olan yönetmenin toplumsal gerçekçi akımın izinde giden eserleri arasında Gecelerin Ötesi, Yılanların Öcü ve Acı Hayat sayılabilir. Susuz yaz, Suçlular Aramızda, Kuyu, Sevmek Zamanı gibi filmlerle ise Erksan, kendine özgü üslubunu yansıtmayı başarmıştır.

    Erksan böbrek yetmezliği teşhisiyle geçtiğimiz haftalarda hastaneye kaldırılmış, fakat doktorlar "hayati riskinin bulunmadığını" belirterek usta yönetmenin "2-3 gün içerisinde taburcu olabileceğini" söylemişti.

    İsmi Türk sineması ile anılacak yönetmene tanrıdan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm sinema camiasına baş sağlığı diliyoruz.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top