Hesabım
    Altın Portakal'da Sansüre Karşı 'Sansür'!

    40 yıldır yasaklı olan animasyon seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor...

    Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl, karikatür ve animasyon sanatçısı Tan Oral imzalı 1970 tarihli ödüllü animasyon filmi Sansür ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Festivalin görsel iletişim sponsoru 1000 Volt Post Production’ın değerli katkılarıyla sinemaseverlerle buluşacak olan Sansür, 42 yıl aradan sonra ilk kez beyazperdedeki yerini alacak.

    1970 yılında TRT'nin açtığı Bilim ve Sanat Ödülleri yarışmasında 16 mm'de Büyük Ödül'ün sahibi olan fakat televizyonda gösterileceği vaad edilse de gösterilmeyen film, tıpkı ismi gibi "sansür"e kurban girmiştir. 1975 yılında Akşehir – Nasrettin Hoca Kısa Film Yarışması’ndan da ödülle dönen film, filmden alınan karelerden bir kitaba da dönüşür. Fakat kitabın da kaderi tıpkı film gibi olur ve savcılık kararı ile kapağına vurulmuş “tehdide tabidir!” mührüyle ve "18 yaşından küçükler okuyamaz” ibaresi ile birlikte satılır.

    Filmin ana fikrinin “umutsuzluğa kapılmamak, sansürü yine sinemayla aşmak” şeklinde belirlendiğini bildiren Tan Oral, “Sansür”ün kendini bu iddiayla var ettiğini belirtiyor. Filme bu temanın özgünlük kazandırdığını söyleyen Oral, sansüre ya da otosansüre karşı mücadelenin bitmemiş olduğunu vurguluyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top