Hesabım
    Zeki Demirkubuz Konuştu!

    Ünlü yönetmen, Yeraltı filmi üzerinden gündemdeki festival tartışmalarına dair soruları cevapladı...

    Son olarak Yeraltı filmiyle izlediğimiz ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, bu filmle katıldığı 1. Amed Film Festivali'nde gösterimden sonra seyircilerin sorularını yanıtladı. Söyleşiyi takip eden Film Arası Dergisi Yayın Yönetmeni Suat Köçer'in aktardığına göre, Altın Koza Film Festivali tartışması için ‘hakkım var, feriştahı olsa eleştiririm’ diyen yönetmen, ‘filancadan intikam alayım’ diye film yapmam şeklinde konuştu.

    Gündemdeki açlık grevlerine dair gelen soru üzerine Demirkubuz, 12 Eylül darbesinde cezaevinde kendisinin de açlık grevine başladığını belirtti ve "Tamam meselemiz, ideallerimiz, politik kişiliklerimiz vardır ama bunların arkasında da yine insanızdır." dedi ve bu yaşadığı bir anıyı anlattı: "Mesela ben, o dönemde, açlık grevinin 35. gününde, şöyle rüyalar görüp hayaller kuruyordum; Çocukluğum Isparta’da geçti. Orada her şey gülden yapıldığı için, annem de gül reçeli yapardı. O reçeller hep tenekelerde olurdu. Ve ben o gül reçelinin olduğu tenekelerden birini başımdan aşağı boca edip, reçelden yediğimi hayal ederdim. İnsanız sonuçta. "

    Karamsar biri gibi algılandığından dert yanan yönetmen, "Öyle karamsar, bunalım filan biri değilimdir" dedi ve ekledi: "Yaşama sevinci bu kadar yüksek biri olmasam,  bu kadar karanlık konulara bakma cesareti gösteremezdim."

    Demirkubuz çok tartışılan festival konusu hakkında da içini döktü. "98 yılından beri bu festivallere, özellikle de Antalya Altın Portakal ve Adana Altın Koza Film Festivallerine girme konusu, çektiğim her filmde beni baymıştır." diyen yönetmen, yarışma fikrinin kendisini rahatsız ettiğini, filmlerini ise sadece ekonomik kaygılar nedeniyle festivallere gönderdiğini ifade etti. Bundan böyle festivallere filmlerini göndermeme kararının altında iki farklı neden yattığını belirten Demirkubuz bu nedenleri şöyle açıkladı: "Birinci neden, benim bu konuda, (ironik bir biçimde ifade edeyim), kibirli biri olmam. Gıcık olduğum bir takım insanların, benim filmlerimi değerlendirmesi, muhakeme etmesine, en başından beri sinir oluyordum. Eski bir tutum bu, yeni değil. Adana Film festivali ile de ilgisi yok. Bence iyi yapıyorum. İnsanın böyle prensiplerinin olması iyi bir şeydir. Yoksa ben Adana Film Festivali’ni değil, feriştahını bile eleştiririm. İlk filminde ödül reddetmiş adamım. Her şeyi söylemeye hakkım da, gücüm de var artık. Adana Festivali ve kararları ile filan niye uğraşayım? "

    Yeraltı filmindeki rolüyle pek çok ödül kazanan Engin Günaydın'ı "bugüne kadar çalıştığım oyuncular içerisinde en değişik oyuncu" olarak niteleyen Demirkubuz ayrıca "bana bugüne kadar oyunculuk yönetimi konusunda kendimi sorgulatan belki de ilk oyuncu oldu" şeklinde konuştu.

    Filmin vizyona girmesiyle başlayan Nuri Bilge Ceylan polemiği hakkında ise, " Ama bir film yaparken, hele Yeraltı gibi bir filmi yaparken, ‘Dur ben filancadan intikam alayım, falancaya şöyle bir ders vereyim’ diyemezsiniz. Buna kalkışırsanız o film, film olmaz, her şeyden önce bunu kimseye inandıramazsınız." şeklinde konuştu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top