Hesabım
    IDFA'da Mutlu Son!

    Uluslararası Amsterdam Film Festivali'nin sonuçları açıklandı...

    25. Uluslararası Amsterdam Film Festivali’nde büyük ödülü alan film Alan Berliner imzalı “First Cousin Once Removed” oldu. Uluslararası En İyi Uzun Metrajlı Belgesel Ödül Jürisi’nin gerekçeli kararına göre  “Zeka, yaratıcılık ve şiirsel duyarlılık ile yaptığı bu filmde; kişisel tarih ve hafızanın kesişimini, Alzheimer hastalığı üzerinden son derece güzel, derinden etkileyici ve sanatsal bir dille işleyerek anlattığı için” ödül Alan Berliner’ın “First Cousin Once Removed” filmine verildi. Berliner ayrıca 12,500 Avro tutarında para ödülünün de sahibi oldu.

    Festivalin başından beri favoriler arasında gösterilen belgeselde yönetmen, Alzheimer hastalığına yakalanan kuzeni ve aynı zamanda akıl hocası Edwin Honig’in öyküsünü anlatıyor ve aynı zamanda hafızanın insan için önemini sorguluyor.

    Ödül kazanan diğer filmler ise şöyle:

    En İyi Orta Metrajlı Belgesel Ödülü, Lida Chan ve Guillaume Suon’un Red Wedding filmine gitti. Filmde Kızıl Kmerlerin bir üyesi ile zorla evlendirilen 16 yaşındaki Sochan Pen’in öyküsü var. Ulusal yarışmada En İyi Belgesel Ödülü ise, İsrailli yerleşimcilerin günlük yaşamlarından kesitlerin yer aldığı “Soldier on the Roof” ile festivale katılan Hollandalı yönetmen Esther Hertog’un oldu. Film aynı zamanda En İyi İlk Belgesel ödülüne de layık görüldü.

    IDFA’nın geleneksel İzleyici Ödülü’nün bu seneki sahibi ise İsveç-İngiltere ortak yapımı “Searching for Sugarman”. Yönetmen Malik Bendjelloul filminde ülkesinde hiç bir zaman ünlü olamamış Amerikalı şarkıcı Rodriguez’in Güney Afrika’daki şöhretinin gizemli hikayesini anlatıyor.

    Ayrıca festivale dair iki ufak notu da ekleyelim. Bu akşam sona erecek festivali şimdiye kadar yaklaşık 200 bin kişi izledi, bilet satışlarından elde edilen gelir ise 1 milyon Avro’ya ulaştı.

    Haber: Nevin Sungur

    Ödül alan belgeselci Alan Berliner ve diğer katılımcılarla yaptığımız söyleşiler Beyazperde'de!

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top