Hesabım
    Reha Erdem Son Filmi 'Jîn' Hakkında Konuştu!

    Reha Erdem: “En zorlandığım film Jîn oldu”

    Reha Erdem dün son filmi Jin ile !f İstanbul'un konukları arasındaydı. Filmin Türkiye galasından sonra gerçekleştirilen söyleşiye katılan yönetmen, filmi için  “Şu an yaşanan gerçekliğe çok yakın. Onun için de belki bu en zorlandığımız film bu oldu” dedi.

    PKK kaçağı bir Kürt kızının çıkışsız yolculuğunu anlatan Jîn’in galasına sinema ve televizyon dünyasından çok sayıda ismim katılırken, sinemaseverlerin filme olan ilgisi de yoğundu. Güney Doğu'da geçen filmin çekimlerinin Edremit ve Mersin’de çekilmesinin hatırlatılması üzerine Erdem,  “Çekmek isteyeceğimiz yerlerde çekmeyi bırakın, oraya girme imkânı bile yok. Sonuçta bu, gerçekçi bir film değil. Gerçekten söz ediyor ama gerçekçi değil. O yüzden başka bir yerde de olabilirdi.”

    "Hayat benim baktığım yerden öyle görünüyor. Bu figür, Kürt olmaktan önce kadın." diyen Erdem, filmdeki erkek karakterlerin hemen hemen hepsinin olumsuz çizilmesinin nedeni olarak "Oradan başlıyor. Oralarla mücadeleden zaten; bizim beklediğimiz yere o yüzden gelemiyor” açıklamasını yaptı.

    Filminin gerçekliğe dayansa da öncelikle uydurma bir kurgu olduğunu tekrarlayan yönetmen, filmde iyi ya da kötünün olmadığını söyledi. “Kahraman da yok. Zaman zaman kötülükler olabiliyor. Benim de dileğim bu, filmle ilgili. Ama cevap da yok. Cevap peşinde de olmamalıyız diye düşünüyorum. Daha çok soru daha iyi yerlere getirir” dedi.

    Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali'nde gerçekleştiren filme seyirci tepsini sorulduğunda ise Erdem, “Ben de merak ediyordum. Sonuçta herkesin ciddi kapıları var filmlere. Fakat bir takım Asyalı, tam olarak bilemediğim bir takım sinemaseverler büyük bir ilgi gösterdiler filme ve kendi meseleleriyle benzerlik gösterdiğini söylediler. Korelilerdi sanırım. Ben de biraz şaşırdım. Hatta soru sorarken ‘Kız niye imparatorun askerini öldürmüyor’ üstünden konuştular ama anladığım kadarıyla durumlar dünyada çok fark etmiyor. Biz doğru soruları sorunca, cevap veren olmayınca sorular yürüyüp gidiyor sonuçta” yanıtını verdi.

    Bir seyircinin “Neden şimdi bugün, bu konu ve bu film?” sorusuna ise şu açıklamayı yaptı: “Şu an yaşanan gerçekliğe çok yakın. Onun için de belki bu en zorlandığımız film bu oldu. Çünkü uydurma bir şey yapıyorsunuz ve aynısı, daha gerçeği aynı vahşetle sürüyor. Bunu yaparken bir daha anladık ki gerçeklik çok perver, çok ayıp bir şey. Bu kadar büyük bir trajediyi -halen de yaşandığı için söylüyorum- başka bir forma getirerek, bir masal formunda anlatmaya çalıştık. Nereye yatırıyorsunuz, o zaman seyredilebilir, görülebilir olur. Öbür türlü çok fazla acıdan gösteri yapmak gibi geliyor ki, buna da çok alışmış durumdayız. Televizyon buna çok alıştırdı bizi. Gerçeklikten daha çok gerçeklik istiyoruz, daha çok kan istiyoruz ama sinemanın işi bu değil.”

    Söyleşiye katılan ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz de Erdem'i tebrik ederek, "Dünya sinemasına da çok iyi bir örnek verdin" dedi.

    Jin'in ilk gösterimini kaçıranlar için not; filmin 20 Şubat Çarşamba günü saat 22:00’de Cinemaximum Budak Sineması’nda gerçekleştirilecek ikinci bir gösterimi daha olacak. Filmin vizyon tarihi ise 15 Mart.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top