Hesabım
    Neva Filmini Can Arca’ya Sorduk!

    Yakında vizyona girecek filmin yönetmen ve senaristlerinden Can Arca sorularımızı yanıtladı.

    Beyazperde ekibi olarak, 2013’te vizyona gireceğini öğrendiğimiz Neva filmini şimdiden merak ettik ve filmin hem yapımcısı hem de yönetmen ve senaristlerinden biri olan Can Arca ile kısa bir sohbet gerçekleştirerek, Ilgın Olut’un çok satan romanından uyarlanan bu filmin hikayesi nedir, öğrenmek, sizlerle paylaşmak istedik.

    Neva adlı kitabı filmleştirme fikri ilk olarak nasıl doğdu? Bu hikayedeki motivasyonunuz neydi? Kitabı yazılmamış olsa da bu hikayeyi öğrendiğinizde filmleştirmek ister miydiniz?

    Bazı duygular vardır; kıskançlık gibi, korku gibi, aşk gibi… Bunlar eğer bir hikayede güçlü ve gerçek olarak varsa, o hikayeyi her sinemacı anlatmak ister. Neva’nın özelinde ise gerçekten yaşanmış bir aşk üzerinden kıskançlığı, masumiyeti, gençliği, bekareti, hatta aşkı sorguluyoruz. Ve bugüne kadar hiç kimsenin bakmadığı bir pencereden bunu yapıyoruz. Sevgilinizin geçmişini nereye kadar sorgulayabilirsiniz? Bu soruyu kendi kendine sormamış ve cevabını ya da bazen tersini sonuna kadar savunmamış hiçkimse yoktur. Bu kadar kıymetli bir hikayeyi herkes anlatmak ister. Kitabı olsun ya da olmasın.

    Kitabın yazarıyla birlikte senaryolaştırdınız, nasıl bir süreçti?

    Çok heyecan vericiydi. Beraber çalıştığınız insan anlatığınız hikayeyi o gün yaşamış o acıları ve mutlulukları kalbinde hisetmiş olan kişi; bazen ona kızıyor bazen onu anlıyorsunuz. Öte yandan bu süreçte aslında yazar Ali, romandaki Ilgın ve doktor Ali Ilgın Olut’un nasıl hem aynı hem başka insanlar olduğunu hayretle farkediyorsunuz.

    Oyuncularda nasıl karar kıldınız?

    Birkan Uz da aramıza katıldıktan  sonra çok sayıda oyuncu ile görüştük ama Şükrü ve Başak'la tanışınca tüm arayış sona ermiş oldu. Hem yetenekleri hem profesyonellikleri hem de aralarındaki kimya mükemmeldi.

    Birkan Uz daha önce tv dizileri çekmiş bir isim. Bir araya gelişiniz nasıl oldu?

    Birkan'la yıllardır süren bir dostluğumuz var. Daha önce çeşitli işlerde beraber çalıştık. Bir filmi iki kişinin yönetmesi inanılmaz zor, genelde bunu ancak kardeşler başarabiliyor. Birkan'la beraber çalışmak büyük bir keyifti ona tekrar teşekkür etmek isterim. Ama biz bu filmi bir ekip olarak çektik. Görüntü yönetmenimiz Feza Çaldıran'ın, filmin her şeyi Emrah Sönmez'in ve tabii ki diğer 100 kişinin büyük katkıları var.

    Bir kitabın filmleştirilmesi hem çok dikkat çekici, hem de riskli, siz neler düşünüyorsunuz?

    Dediğiniz gibi kitapların filmleştirilmesi her zaman riskli, hele Neva gibi 500 bine yakın satmış, belki de Türkiye’deki en yüksek tirajlı romanlardan birini… Hele bir de bu süreç 10 yıldan uzun sürmüşse, yapmak gerçekten çok riskli. Çünkü çok geniş bir yaş grubundan yüzbinlerce insanın kendi kafasında kitabı okurken yaratttığı kusursuz kast ve anlatım var. Oysa sizin sadece bir tek kastınız ve 100 dakikanız var. Bu aslında bu biraz haksız bir rekabet. Ancak eğer Ali Ilgın Olut filmiden mutluysa (ki çıkan üründen çok mutlu) biz ekip olarak bu sınavı geçtik demektir.

    Sinema diliniz dram-romantik üzerine mi, yoksa başka-farklı projeler görecek miyiz?

    Henüz benim sinema dilim gibi birşeyden bahsetmeyi ben bu işe yıllarını vermiş ustalara saygısızlık olarak görürüm. Diğer projeler var, bu yaz Karadeniz Ereğlisi’nde "Çilek" isimli biraz sıradışı bir hikayeyi çekeceğiz, seneye sırada şu an bahsetmek için erken olan bir ikinci projemiz daha var. Onun da 5 yıldır süren hazırlıkları sonunda  bitmek üzere.

    Teşekkürler,

    Röportaj: Melis Z. Pirlanti & Duygu Kocabaylıoğlu

    Neva Fragman

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top