Hesabım
    Emek Yürüyüşü'nde Orantısız Güç

    Emek sineması için yapılan yürüyüşte orantısız güç kullanıldı...

    Dün akşam saatlerinde Emek Sineması'nın yıkımını protesto etmek amacıyla çok sayıda sanatçı ve sinemaseverin katılımı ile bir kez daha yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe İstanbul Film Festivali konuğu olarak şehrimizde bulunan yönetmenler Costa-Gavras, Mike Newell, Marco Becchis ve Jan Ole Gerster de katıldı. Taksim tramvay durağından Emek Sineması'na doğru yürüyen sinemaseverler, Emek'in bulunduğu Yeşilçam Sokak'a geldiklerinde sokağın polis tarafından kapatımış olması üzerine basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklaması ve konuşmalar sonrasında sokağa girmek isteyen kalabalığa polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. İstiklal Caddesi'ne yayılan müdahale sonucu bir çok kişi biber gazından etkilendi, yönetmen Erden Kıral fenalık geçirdi.

    Aralarında festivalin FIPRESCI jüri üyesi olan sinema yazarı Berke Göl'ün de bulunduğu 4 kişi göz altına alındı. Sağlık muayenesi için Taksim İlkyardım Hastanesi'ne oradan Beyoğlu Karakolu'na götürülen katılımcılar gece saatlerinde avukat kefaleti ile serbest bırakıldılar. Göz altına alınan isimler bugün saat 11.00'de Çağlayan Adliyesi'nde ifade verecek.

    Yaşanılan üzüntü verici bu olay karşısında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)'ndan bir açıklama geldi. İKSV'nin Emek Yürüyüşü ile ilgili açıklaması şöyle:

    ''İstanbul Film Festivali'nin konuğu olarak İstanbul'da bulunan yönetmenler Costa-Gavras, Mike Newell, Marco Becchis ile Jan Ole Gerster'ın yanı sıra Türkiye'den birçok yönetmen ve oyuncu ile yerli ve yabancı birçok sinema yazarının da katıldığı yürüyüşte, Emek Sineması'nin sokağina girmek isteyenlere müdahalede orantısız güç kullanılmıştır.

    İstanbul'un kültürel hafızasına sahip çıkmaktan başka düşüncesi olmayan sinemaseverlere yapılanları kınıyoruz.''

    Biz de Beyazperde olarak, her yaştan sinemasever için özel bir anlama sahip, yokluğunda yeri doldurulamayacak olan Emek Sineması'nı koruyabilmek adına yıllardır mücadele eden sinemaseverlerin, gelinen noktada karşılaştıkları bu sert müdahaleyi kınıyoruz.

    Fotoğraf: Muhsin Akgün

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top