Hesabım
    2013 Cannes: Alex Van Warmerdan'dan Borgman Festivalde!

    Hollandalı yönetmenin son filmi bu sabah Cannes'da gösterildi. İşte filmden ve basın konferansından notlar özel haberimizde!

    66. Cannes Film Festivali'ni yerinde takip eden Beyazperde.com, Hollandalı yönetmen Alex Van Warmerdam'ın son filmi Borgman'ın basın gösterimine ve ardından yapılan basın konferansına katıldı! Yarışmalı bölümün en sürprizli filmlerinden biri olarak gösterilen yapım, gerilimli, sarkastik ve kara bir film olarak nitelendiriliyor.

    Filmin konusuna kısaca değinirsek, biri rahip olan üç adamdan ormanda kaçmayı başaran Camiel Borgman, evsiz-berduş görünümüyle şehre inerek sığınacak bir ev arar. Yüzüne kapanan birkaç kapının ardından evli ve üç çocuklu bir ailenin içine sızmayı başarır. Kocasından bıkmış olan ve hayatında bir macera isteyen kadın, ona yardım eder. Adam kılığına çeki düzen vererek eve bahçıvan olarak gelir ve evin tüm düzenini bozar...

    Borgman © FDC / L. Otto-Bruc

    Filmin en büyük özelliği de yarattığı gerilimli temposunun hiç düşmemesi ve gizemini koruyarak seyircinin merakı ayakta tutması. Gizemlerini açıklamayan bir yapıya sahip olan film için yönetmen Warmerdam, Borgman adlı filmde insanın içindeki şeytanın hiç beklenmedik gündelik durumlarda ortaya çıkabileceğini göstermek istediğini, kötülüğün sadece soğuk karanlık gecelerde değil, umut dolu bir yaz gününde de kendini gösterebileceini vurgulamak istediğini dile getiriyor.

    Borgman © FDC / T. Delange

    Senaryoda kendini aşmak ve olayın ne kadar kötüye varabileceğini görmek için kendi sınırlarını zorladığını belirten yönetmen, Borgman'ın diğer filmleriyle kıyasla bu nedenle çok daha kara bir film olduğunu vurguladı. "10 sene sonra bana bu senaryoyu nasıl yazdım, neden yazdım diye sorsanız, ben de kendime şaşıracağım gibi geliyor ama bence bu güçlü bir film oldu" sözleriyle hissidedi.

    Şu aralar dokuzuncu filmi için çalışmalarına devam eden yönetmen kısa filmlerle işe başlamış 86 yılından beri ise borgman iyatını özetleyen yönetmen, dünyada çeşitli festivallerinden ödüllü 8 uzun metraj filme imza atmıştı. Warmerdam 1998 yılında çektiği Little Tony (Belirli Bir Bakış) adlı filmden sonra ikinci kez Cannes Film Festivaline katılıyor. Borgman ayrıca 19 yıl aradan sonra altın Palmiye için yarışan ilk Hollanda yapımı olarak da öne çıkıyor.

    Haber : Melis Z. Pirlanti

    Borgman

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top