Hesabım
    İyi ki Doğdun Sevin Okyay!

    Türkiye’nin ilk kadın sinema eleştirmeni olan Sevin Okyay bugün 71. yaş gününü kutluyor!

    Yazın hayatına 1960’lı yıllarda çevirmenlikle başlayan ve yaklaşık 50 yıldır yazarlık, çevirmenlik, eleştirmenlik, televizyon ve radyo programcılığı gibi pek çok alanda üretken işlere imza atan Sevin Okyay bugün (25 Kasım) 71. yaş gününü kutluyor.

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali tarafından "1984 yılından beri sinema üzerine yazan, bu alanda pek çok kadın yazara da öncülük eden içten kalemiyle sinema yazarlığına yeni bir soluk getiren Sevin Okyay" olarak tanımlanan ünlü gazeteci “Bilge Olgaç Başarı Ödülü” ile birlikte  Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni unvanını da perçinlemişti.

    Sinema üzerine ilk eleştiri yazını 1984 Film Festivali’nde Federico Fellini’nin ’Ve Gemi Gidiyor’ adlı filmi için kaleme alan Okyay, sinema eleştirmenliğinin yanı sıra TRT'de "Ve Sinema" televizyon programını sürdürmüştü. Çeşitli radyo kanallarında da caz ve polisiye edebiyat programları hazırlayan Okyay, tiyatro alanında da dramaturg ve çevirmenlik yapmıştı. Sevin Okyay’ın dilimize kazandırdığı eserler arasında, ikinci kitaptan itibaren çevirisini üstlendiği ve “Ben de onunla büyüdüm” dediği Harry Potter serisi de yer alıyor.

    Beyazperde.com olarak Sevin Okyay’a nice sağlıklı yaşlar diliyoruz…

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top