Hesabım
    "Çılgın Kalabalıktan Uzak" Dördüncü Kez Beyazperdeye Taşındı!

    Hakan Sonok, dördüncü kez uyarlanan ünlü bir filmi, Çılgın Kalabalıktan Uzak'ı anlatıyor.

    İngiliz romancı Thomas Hardy’nin “Çılgın Kalabalıktan Uzak” adlı romanının(1874) dördüncü film uyarlaması 2014’te gösterime sunulacak. Filmin baş rolünde “Aşk Dersi (An Education)”yle Oscar ödülü adaylığı kazanan 1985 doğumlu Carey Mulligan var.

    Oyunculuğa Jane Austen uyarlaması “Aşk ve Gurur (Pride and Prejudice)”la başlayan Mulligan bu yıl dünya sinemalarında 348 milyon dolar hasılat elde eden Scott Fitzgerald uyarlaması “The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby”de filmin baş karakteri Gatsby’i parmağında oynatan Daisy’yi canlandırmıştı.

    “Çılgın Kalabalıktan Uzak”ta da Bathseba Everdene’in karakterleri birbirine taban tabana zıt üç farklı erkekle yaşadığı aşklar anlatılıyor. Bathseba Everdene karakterine 1915 uyarlamasında Florence Turner, 1967 uyarlamasında Julie Christie (“Doktor Jivago (Doctor Zhivago)”) ve 1998 uyarlamasında Paloma Baeza hayat vermişti.

    Thomas Hardy’den yapılan en ünlü beyazperde uyarlamaları arasında Roman Polanski’nin “Tess”i(1979) ve Michael Winterbottom’ın “Jude”u da(1996) bulunuyor.

    Çılgın Kalabalıktan Uzak”ın Diğer Uyarlamaları:

    Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı günlerinde (1915’te) gösterime sunulan ilk uyarlamanın senaryo yazarı ve yönetmeni Laurence Trimble. Dünya sinemalarında 1967’de gösterime sunulan ikinci uyarlama Türkiye sinemalarına “Bir Aşk Yetmez” adıyla Aralık 1971’de gelebildi. İki milyon 750 bin dolara malolan bu filmin yönetmeni “Geceyarısı Kovboyu (Midnight Cowboy)”la Oscar elde eden John Schlesinger’dı. Bu uyarlamanın senaryosunda Stanley Kubrick’in “Gözü Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut)”sında da çalışan Frederic Raphael, görüntü yönetmenliğinde ise ”Lawrence of Arabia” ve “Doktor Jivago” kadrolarında da bulunan Nicolas Roeg imzası vardı. Bu uyarlama sadece İspanya sinemalarında 1 milyon 361 bin kişi tarafından seyredildi ve özgün film müziği dalında Oscar adaylığı elde etti.

    1998’de televizyon için yapılan üçüncü uyarlamayı Nicholas Renton yönetti.

    1882’de ilk kez tiyatro oyunu haline getirilen “Çılgın Kalabalıktan Uzak” 1996’da baleye, 2000 yılında müzikale, 2006 yılında operaya uyarlandı; çeşitli radyo oyunu uyarlamaları da bulunuyor.

    Far from the Madding Crowd” 2014 Versiyonu Çekimleri Dorset, Oxfordshire, Buckinghamshire ve Londra’da gerçekleştirilen yeni “Çılgın Kalabalıktan Uzak”ın yönetmeni “Onur Savaşı (Jagten)” ve “The Celebration” filmleriyle tanınan Thomas Vinterberg.

    Bu yeni “Çılgın Kalabalıktan Uzak”ın erkek oyuncularıysa Matthias Schoenaerts (“Pas ve Kemik (De rouille et d'os)”, “Bullhead”), Michael Sheen (“Paris'te Gece Yarısı (Midnight in Paris)”, “Frost/Nixon”) ve Tom Sturridge (“Yolda (On The Road)” “Pirate Radio”) Senaryosu, ülkemizde de çok satan bir roman olan “Bir Gün (One Day)”ün yazarı ve daha sonra aynı kitabın sinema uyarlamasının da senaristliğini yapan ünlü yazar David Nicholls’a ait olan “Çılgın Kalabalıktan Uzak” şimdiden 2014’ün en çok beklenen filmlerinden biri.

    İnceleme ve Yazı: Hakan Sonok

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top