Hesabım
    İstanbul Film Festivali'nde Bugün: 15 Nisan

    Festivalin son haftasındayız. Dün nasıl geçti, bugün programda neler öne çıkıyor...

    Festivalin ikinci haftasında, dün İranlı yönetmen Asghar Farhadi , Boğaziçi Üniversitesi’nde sinemaseverlerle buluştu. Farhadi, bütün filmlerinde her karakterine eşit mesafede olmaya gayret ettiğinin altını çizerken, yazma sürecine çok önem verdiğini "ben yazarken yönetmenliğimi de icra ediyorum." sözleriyle ifade etti. Yönetmen ayrıca hayatı boyunca çekeceği filmlerin büyük bir kısmını İran'da gerçekleştireceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

    Ida’nın dünkü gösteriminde, meditasyon hissi veren bir film yapmak istediğini belirten filmin yönetmeni Pawel Pawlikowski, dramatik bir yapıdan ziyade kısıtlı bir anlatımı tercih ettiğini söyledi. Filminin zıtlıklar üzerine kurulu olmasıyla ilgili yapılan yorumlara da yaşamın kendisinin çelişkiler ve zıtlıklar üzerine kurulu olduğunu ve sadece bunu yansıtmaya çalıştığı cevabını verdi.

    Tepecik Hayal Okulu filmi gösterimine, belgeselin yönetmeni Güliz Sağlam ve yapımcısı İlker Berke katıldı. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu ile Ahmet Uluçay’ın eşi ve oğlunun da katıldığı gösterimde duygu dolu anlar yaşandı. Güliz Sağlam, yola çıkışlarının Uluçay’ı ve onun sinemasını anlatarak, ona destek bulmasına yardımcı olmak için olduğunu, ancak bu belgeselin de imkânsızlıklar yüzünden ertelendiğini ve ancak tamamlanabildiğini söyledi.

    Maria Binder’in yönettiği, FACE Sinemada İnsan Hakları yarışmasında yer alan Trans X İstanbul filmi gösterimiyle şimdiden festivalin unutulmazları arasında girdi. Yolu Gezi’ye de uğrayan belgesel, daha film başlamadan “Nerdesin aşkım? Burdayım aşkım!” sloganlarıyla heyecanlanan seyircilerden uzun süre alkış aldı.

    “Altın Lale Ulusal Yarışma” filmlerinden Ben O Değilim, yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ve filmin başrol oyuncusu Ercan Kesal başta olmak üzere film ekibinin katılımıyla gösterildi. Gösterim sonrası, Ercan Kesal’ın da övgüler aldığı salonda yönetmen Pirselimoğlu filmdeki karakterin kendi için alışılmış bir şey olduğunu, daha önce yazdığı hikâyelerde de başkası olmak isteyen karakterlerin olduğunu söyledi.

    Festivalde bugün ise Polonya ve Türkiye'nin ödüllü görüntü yönetmenleri Köprüde Buluşmalar etkinlikleri kapsamında buluşuyor. Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde gösterilecek Taş Bebek (Papusza) filmiyle Manaki Kardeşler Film Festivali’nde En İyi Görüntü ödülünü alan görüntü yönetmeni Wojciech Staron ve Türkiye’den ödüllü görüntü yönetmeni Emre Erkmen, deneyimlerini sinemacılar ve sinemaseverlerle paylaşacak. Söyleşi Akbank Sanat’ta saat 10.30’da başlayacak. Taş Bebek filmi ise Atlas Sineması’nda saat 16.00’da görülebilir.

    Bugün ayrıca sinema yazarı Rüdiger Suchsland'ın konuşmacı olarak yer alacağı bir panel düzenlenecek. Sinema yazarı Engin Ertan'ın moderatörlüğünde İstanbul Modern’de saat 17.00’de gerçekleştirilecek söyleşinin öncesinde Caligari, Korku Sinemaya Geldiğinde filminin gösterimi yapılacak.

    Fil'm Hafızası işbirliğiyle gerçekleşecek olan Kısa Film Gecesi 21.00’de Salon İKSV’de başlayacak.

    Festivalin yerli ve yabancı konuklarının katılacağı Jameson Partisi saat 23.00’da Nu Pera’da başlayacak.

    18 Nisan'a kadar her akşam Cezayir’de saat 17.00’de happy hour’lar gerçekleşecek. İyi festivaller!

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top