Hesabım
    İstanbul Film Festivali’nde Bugün: 16 Nisan

    33. İstanbul Film Festivali'nde yepyeni bir güne daha merhaba diyoruz.

    33. İstanbul Film Festivali tüm hızı ile devam ediyor. Geçtiğimiz gün festival kapsamında yaşanan önemli olaylara göz atmamız gerekirse; Suriyelilerin Topluma entegrasyonu, mülteciler ve Yaşamı Yeniden Üretmek adlı söyleşi, son dönemde ülkemizin en önemli başlıklarından biri haline gelen Suriyeli mültecilere eğildi. Rüdiger Suchsland’ın yönettiği belgesel Caligari, Korku Sinemaya Geldinde’nin gösterimi gerçekleştirildi.

    Engin Ertan ve Suchsland’in katıldığı söyleşide, Caligari üzerine pek fazla örnek çalışma olmadı dile getirildi.Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkilerinin 600. Yıldönümü Kutlamaları çerçevesinde, iki ülkeden görüntü yönetmenleri Emre Erkmen ve Taş Bebek (Papusza) filmiyle Manaki Kardeşler Film Festivali’nde En İyi Görüntü ödülünü alan görüntü yönetmeni Wojciech, Staron’ın buluştuğu Köprüde Buluşmalar panelinde Staron, Taş Bebek filminin hazırlık aşamasından bahsetti. Kıskançlık filminin başrol oyuncusu Anna Mouglalis, filmin Feriye’deki gösterimine katıldı, gösterim sonrasında yönetmen Philippe Garrel’in parasızlığı estetiğe dönüştüren bir yönetmen olduğunu söyledi.

    Yeni Türkiye Sineması bölümünden Ana filminin dün gerçekleşen gösteriminde yönetmen Ebubekir Uygun ve filmin ekibi, filmin önce belgesel olarak tasarlandığını, ancak Nazife Ana’nın sağlığı elvermediği için aile bireylerinden de gelen öneri ile bu hikayeyi ellerinden geldiğince uzun metraj filme dönüştürmeye çalıştıklarını açıkladı. Beyaz Gölge (White Shadow) filminin gösterimine katılan filmin oyuncusu James Gayo, albino ticaretinin halen devam edip etmediği sorusu ile karşılaştı.

    Türkiye Sineması Belgeselleri kısmında yer alan Ahmet Yurtkul’un Uzak filminin sunumuna katılan film ekibi ve yönetmen, Suriye’deki savaşın insanlar üzerindeki etkilerini anlattılar. Trans X İstanbul’un yönetmeni Maria Binder ve başrol oyuncusu Ebru, dünkü gösterime eşlik ettiler. Trans bireylere olan şidetten bahsedilirken, Gezi olaylarının bir tür farkındalık yarattığını açıkladılar. Yeni Türkiye Sineması bölümünden Murat Eroğlu’nun Şafakla Dönenler filmi, yönetmen, oyuncular ve teknik ekibin katılımı ile gerçekleşti, izleyiciler film ekibini tebrik etti.

    Yeni Bir Bakış bölümün filmlerinden Japon Köpeği’nin gösterimi yönetmen Tudor Cristian Jurgiu’nun katılımı ile gerçekleşti. Dünya Festivallerinden bölümünde izlediğimiz Tatlı Biber Diyarım’ın dünkü gösterimine eşlik eden yönetmen Hiner Saleem, Ortadoğu’da western yapma fikrinin nasıl oluştuğu hakkında konuştu. Festivalin Gezi’yle ilgili filmlerinden biri olan Yeryüzü Aşkın Oluncaya Dek’in gösteriminde yönetmen Reyan Tuvi, belgeselin kolektif bir çalışma ile hayat bulduğunu söyledi. Atlas Sineması’nda yapılan ve Altın Lale Ulusal Yarışma filmlerinden biri olan İtirazım Var’ın galasına yönetmen Onur Ünlü ve film ekibi katıldı.

    Filistinli sanatçı Hasan Hurani’den ilhamla yola çıkan, FACE Sinemada İnsan Hakları yarışmasında yer alan Aşkım Beni Deniz Kıyısında Bekler belgeselinin yönetmeni Mais Darwazeh, gösterim sonrasında çalışmasının belgeselin yanı sıra kurmaca bir film olarak değerlendirilebileceğinden bahsetti.

    Festivalde Bugün;

    Nina Maria Paschalidou’nun ikinci filmi Kısmet, Türkiye’de çekilen pembe dizilerin Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kadınlar üzerindeki etkilerini inceliyor. Film yönetmeni Tayfun Atay’ın katılımıyla Akbank Sanat’ta saat 15:00’de gerçekleşecek söyleşinin yer kupanları Akbank Sanat’tan alınabilir. Köprüde Buluşmalar kapsamında, sinema ve edebiyat ilişkisine odaklanan bir söyleşi gerçekleşecek. Hakan Günday ve Nermin Mollaoğlu, uygarlamalar hakkındaki görüşlerini paylaşacaklar.Panel Akbank Sanat’ta saat 10:00’da başlayacak.

    Köprüde Buluşmalar bünyesinde, Festivallerde Hayatta Kalmanın Yolları incelenecek. Söyleşide Hollanda Ulusal Film Enstitüsü EYE Film Merkezi ve Sinema Müzesi yöneticisi Ido Abram yer alacak (Kadir Has Üniversitesi – 15:00)Türkiye’de Sinemada Neler Oluyor söyleşilerinin sonuncusu Belgesel Sinema Yapmak, Emel Çelebi ve Güliz Sağlam’ın katılımıyla İstanbul Modern’de 16:00’da yapılacak.

    Bugün yönetmen, yapımcı ya da oyuncu katılımıyla yapılacak film gösterimleri:

    Yeni Bir Bakış bölümünden Japon Köpeği (Câinele Japonez) 11.00’da Atlas Sineması’nda filmin yönetmeni Tudor Cristian Jurgui’nin katılımıyla;• FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması’ndaki Çul Çaput 13.30’da Atlas Sineması’nda filmin  Altın Lale ödüllü yönetmeni Ahmad Abdalla’nın katılımıyla; • Ozan Adam’ın Yeni Türkiye Sineması bölümündeki Körler - Jaluziler İçin filmi 13.30’da Atlas  Sineması Salon 2’de film ekibinin katılımıyla; • Türkiye Sineması Yarışma Dışı bölümünden Atıl İnaç’ın Daire filmi 16.00’da Beyoğlu  Sineması’nda film ekibinin katılımıyla;

    • Altın Lale Ulusal Yarışma’dan Hüseyin Karabey’in Sesime Gel filmi 19.00’da Atlas Sineması’nda film ekibinin katılımıyla;• Altın Lale Uluslararası Yarışma’da yer alan Körlük filmi 19.00’da Feriye Sineması’nda filmi  yönetmeni Eskil Vogt’un katılımıyla;• Türkiye Sineması Belgeseller bölümünden Emel Çelebi’nin Külkedisi Değiliz! filmi 19.00’da  Atlas Sineması Salon 2’de film ekibinin katılımıyla;

    • Altın Lale Ulusal Yarışma’dan Melisa Önel’in Kumun Tadı filmi 21.30’da Atlas Sineması’nda film ekibinin katılımıyla;• Dünya Festivallerinden bölümündeki İçimizdeki Düşman filmi 21.30’da Feriye Sineması’nda filmin yönetmeni Yorgos Tsemberopoulos’un katılımıyla; • Nerdesin Aşkım bölümünde yer alan Hitchcockvari gerilim Göldeki Yabancı 21.30’da Nişantaşı  Citylife City’s Sinemaları’nda filmin oyuncularından Christophe Paou’nun katılımıyla;• NTV Belgesel Kuşağı’ndan Kısmet filmi 21.30’da Beyoğlu Sineması’nda filmin yönetmeni Nina Maria Pashalidou’nun katılımıyla; • Türkiye Sineması Belgeseller bölümünden Devrim Akkaya’nın Diyar filmi 21.30’da Atlas Sineması Salon 2’de film ekibinin katılımıyla gösterilecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top