Hesabım
    Cannes Ödüllü Filmler Altın Portakal Film Festivali’nde!

    Bu yıl yenilikleri beraberinde getiren 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Türkiye Sineması’nın 100. yıl kutlamaları çerçevesinde “Cannes’da Türkiye” etkinliğini gerçekleştirecek.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği 51. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde “Cannes’da Türkiye” bölümü kapsamında Türkiye yapımı Yol, Kış Uykusu, Uzak, Yaşamın Kıyısında, Be-Deng - Sessiz ve Hayırsız Ada – Chienne d’Historie bir kez daha izleyici ile buluşacak.

    Düzenlenecek etkinliğin hafızaları tazelemesi açısından önemli olduğunu ifade eden Festival Direktörü Elif Dağdeviren, “Kış Uykusu’nun Altın Palmiye başarısı, Türkiye sinemasının 100. yıl kutlamalarında Cannes’da Türkiye etkinliğinin çıkış noktası oldu. Bu unutulmaz filmleri beyazperdede izleyemeyenler için de kaçırılmaz bir fırsat olacak” dedi.

    Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Şerif Güney ile paylaştığı "Yol" filmi, 1982 yılında Cannes’ın en büyük ve prestijli ödülü olan Altın Palmiye’yi kazanan ilk Türk filmi oldu. Sıkı yönetim döneminin en zor günlerinde İmralı Yarı Açık Cezaevi’nden bir grup mahkumun, kendilerine verilen 5 günlük izin süresinde evlerine giderken yolda yaşadıkları zorlukları anlatan "Yol"da başrolleri Tarık Akan, Şerif Sezer ve Halil Ergün paylaşıyor. 

    Nuri Bilge Ceylan’ın senaryosunu yazdığı, yapımcılığını üstlendiği ve yönetmenlik koltuğunda oturduğu "Uzak" filmi, 56. Cannes Film Festivali’nden iki ödülle döndü. Nuri Bilge Ceylan Jüri Büyük Ödülü, Mehmet Emin Toprak ve Muzaffer Özdemir de En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

    Fatih Akın’ın senaryosunu yazıp yönettiği "Yaşamın Kıyısında" altı ana karakterin birbirleri ile iç içe olan ya da birbirlerine teğet geçen yaşam hikayelerinin Almanya-Türkiye ekseninde ve anne-kız, baba-oğul ilişkilerini öne çıkararak seyirciye aktaran başarılı bir yapımdı.

    Anadolu Kültür ve Sacrebleu Productions ortak yapımı, Serve Avedikyan’ın yönetmenliğini üstlendiği animasyon filmi “Hayırsız Ada” 63. Cannes Film Festivalinde En İyi Kısa Metraj Film dalında Altın Palmiye’yi aldı.  

    Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Diyarbakır’da çekilen, başrolünde Belçim Bilgin’e Cem Bender'in eşlik ettiği "Sessiz – Be Deng", 65. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Kısa Film Ödülü’nü kazandı.

    Senaryosunu eşi Ebru Ceylan’la birlikte kaleme alan Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği "Kış Uykusu", geçtiğimiz aylarda gerçekleşen 67. Cannes Film Festivali’nde, Altın Palmiye’yi ikinci kez Türkiye’ye getirdi. Haluk Bilginer’in Demet Akbağ ve Melisa Sözen ile başrolleri paylaştığı filmde, Nejat İşler, Ayberk Pekcan, Serhat Kılıç, Tamer Levent, Nadir Sarıbacak ve Mehmet Ali Nuroğlu da oynuyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top