Hesabım
    Amsterdam Film Festivali'nden Dopdolu Söyleşiler!

    Nevin Sungur yarışmalı bölümde yer alan iki önemli filmin "Saving Mes Aynak" ve "Uyghurs: Prisoners of Absurd" filmlerinin yönetmenleri Brent Huffman ve Patricio Henriquez ile görüştü! Sitemize özel yapılan bu söyleşiler sadece Beyazperde.com'da!

    Brent Huffman ile "Saving Mes Aynak" Üstüne

    Afganistan’ın Logar bölgesinde yer alan Mes Aynak, binlerce yıl önce İpek Yolu üzerindeki en önemli büyük şehirlerden biri olmuş. Bugün ise Orta Asya’nın en eski Budist kalıntılara sahip arkeolojik sit alanı. Arkeologlara göre değeri ölçülemeyecek kültürel bir hazine. Ancak yer altındaki başka bir zenginlik, 5.5 milyon tonluk bakır rezervi nedeniyle artık geleceği tehdit altında...

    2014 yapımı “Saving Mes Aynak”ın yönetmeni Brent Huffman, filminde yok olmak üzere olan bu arkeolojik alanı kurtarmak için canla başla çalışan bir grup insanın hikayesini anlatıyor.  Hufmann ile filmini, mücadelesini ve hayalkırıklıklarını konuştuk.

    “Saving Mes Aynak” proje olarak nasıl başladı?

    Brent Huffman: Daha önce Çin ve Afrika üzerine bir film yapmıştım. İş kurmak üzere Afrika’ya giden Çinlileri takip etttiğim bir belgeseldi bu dolayısıyla Çin’in farklı ülkerdeki yatırımlarını da araştırıyordum O dönemde NY Times’da bir haber okudum. Amerikan askerlerinin Afganistan’da Çinli bir maden firmasının yerleşmesine nasıl yardımcı olduklarını anlatan bir hikayeydi bu, çok ilgimi çekti. Daha sonra orada bir de arkeolojik sit alanı bulunduğunu da duyunca iyice ilgilendim. 2011 yılında gidip görmeye karar verdim. Büyük bir maceraydı tabii.

     

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top