Hesabım
    14. !f İstanbul Sona Erdi

    Bu yıl da büyük ilgi ile karşılanan !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali sona erdi.

    12-22 Şubat 2014 tarihlerinde İstanbul’da, 26 Şubat-1 Mart 2014 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşen 14. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali sona erdi. Festivalin unutulmazları arasına Oscar'ın galibi Birdman, Tim Burton şaheseri Big Eyes, İran sinemasının ilk vampir filmi A Girl Walks Home Alone at Night, dünya galasını !f İstanbul'da yapan Çekmeceler ve Pedro Costa ve Guy Maddin’in SALT Beyoğlu’nda gerçekleşen ve adeta sinema dersi veren söyleşileri girdi.

    Guy Maddin, Mike Bonanno (Yes Men), Andy Bichlbaum, Justin Kelly, Christian Braad Thomsen, Shira Geffen, Artur Sukiasyan ve Lila Yacoub, Martti Helde, Cem Kaya'nın yanı sıra, Haluk Bilginer ve Nesimi Yetik gibi önemli sinemacılar da festivalin konukları arasında yerlerini aldılar.

    Bu yıl uzunlu kısalı 115 film gösterimi yapıldı ve Digiturk Galaları'nda yer alan filmler Türkiye galalarını festival bünyesinde gerçekleştirdi. Bunlar arasında ise Birdman, A Girl Walks Home Alone at Night ve Big Eyes gibi yapımlar vardı. Keş!f Yarışması’nda bu yıl ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Fransa, Hollanda, Irak, İsrail, Yunanistan, Türkiye ve Ukrayna’dan toplam 9 film, 15.000 dolar para ödüllü Keş!f Ödülü için yarıştı, Brezilya yapımı “August Winds/Ağustos Esintisi”nin yönetmeni Gabriel Mascaro’yu “yılın ilham veren yönetmeni” seçildi. SİYAD jürisinin seçimi Batin Ghobadi'den yana oldu.

    10 bin dolar değerindeki Aşk & Başka Bi’ Dünya Ödülü için ise 8 film yarıştı, jüri “yılın en yaratıcı müdahalesi” olarak; Suriyeli yönetmen Ossama Mohammed’in, Suriye’de yaşayan Kürt yönetmen Wiam Simav Bedirxan’ın internet yoluyla gizlice gönderdiği görüntülerle birlikte yönettikleri, Suriye ve Fransa ortak yapımı Silvered Water, Syria Self-Portrait'i seçti.

    Türkiye'den kısalar bölümünde verilen İzleyiciler Ödülleri'nde ise Orhan İnce'nin yapıtı Adem Başaran birinci, Nehir Tuna'nın kısası Basur ikinci, Muhabbet Beyazdağ'ın Çirok/Hikaye kısa belgesel ise üçüncü oldu.

    Festivalin İstanbul ayağının son üç günü olan 20-21-22 Şubat tarihlerinde gösterilen 6 film, 34 şehir ve 40 farklı noktada, 15 bin kişiye aynı anda ulaştı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top