Hesabım
    Uygur Türkü Yönetmen, Beyaz Balina Filmi ile Geliyor!

    Beyazperde.com filmin Şile'deki setini ziyaret etti...

    Doğu Türkistanlı sinemacı A. Uygur Öztürk'ün Türkiye'de çektiği ilk uzun metrajlı sinema filmi olan Beyaz Balina'nın çekimleri tamamlandı. Filmin Şile'deki son setinde düzenlenen basın toplantısına Beyazperde.com ekibi de katıldı. 

    Basın toplantısına öncelikle kendisini ve Türkiye'de yaşam serüvenini anlatarak başlayarak Uygur Öztürk, filmin öyküsü ve yapım sürecinin yanı sıra Doğu Türkistan kökenlerine, sinemacılık geçmişine dair gelen soruları da detaylı biçimde yanıtladı. 

    2010 yılında Türkiye’ye gelerek, resmi olarak sunulan vatandaşlık hakkından yararlandığını dile getiren yönetmen, ilk etapta sinema sektöründe kimseyi tanımadığını ve çok zorluklar çekerek, çok çabaladığını dile getirdi. Türk tarihi ve Uygurlarla ilgili belgeseller çektiğini dile getiren Öztürk, 2014'te ilk sinema projemi yapmaya karar verdiğini ifade etti. Kendi yaşadığı coğrafyada, Doğu Türkistan’da geçen, gerçek bir öyküyü beyazperdeye taşımaya karar verdiğini ifade eden sinemacı, ‘Beyaz Balina’nın senaryosunun Ozan Akıncı ve  Sühan Bozdağ tarafından Türkiye’ye uyarlanıp kurgulandığını ekledi :

    "Benim bu projeye başlarken iki amacım vardı. Biri, güzel bir yapımla Türkiye’deki sinema sektörüne girmek. İkinci amacım ise, yaptığım işin bir şekilde izleyiciye hizmet etmesiydi. Hikayemizde yer alan asla arkadaş olamayacak kadar zıt karakterde iki çocuğun dostluğu, izleyende tatlı bir tebessüm bırakacak. Benim hedefim ise 80'li yıllarda Anadolu ’ nun fakir bir köyünde zor şartlarda yaşayan bu iki çocuğun hayal dünyalarının genişliğiyle gösterdikleri çabaları yansıtarak Anadolu ’ daki çocukların kitap okuma isteğini artırmak oldu..."

    Kendi ülkesindeki baskılardan dolayı Türkiye’ye geldiğini sözlerine ekleyen yönetmen "Türkiye bana sahip çıktığı için bu film, benim vefa borcum." sözleriyle duygularını ifade etti. 

    Başrole iki çocuk oyuncu olan Efe Karaman ve Kaan Ürkmez'i taşıyan film, Anadolu'da geçen bir dostluk öyküsünü beyazperdeye aktarıyor. Çekimlerinin büyük  bölümü Yozgat'ta gerçekleştirilen yapımın oyuncu kadrosunda ayrıca  Erden AlkanUmut KaradağGüneş SayınBurak Çimen ve İbrahim Öner isimleri göze çarpıyor. 

    Öncelikli hedefi festivaller olan Beyaz Balina, festival yolculuğunu tamamladıktan sonra önümüzdeki aylarda vizyona girecek.

    Film setinden beyazperde.com takipçileri için gerçekleştirdiğimiz söyleşiler pek yakında burada!

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top