Hesabım
    Wi-fi Kaşifi Hollywood Yıldızı Hedy Lamarr'a Özel Doodle!

    Google ünlü oyuncuyu ölümünün 15. yılında unutmadı!

    Hollywood’un en güzel yıldızlarından Hedy Lamarr doğumunun 101. yıldönümünde Google tarafından özel bir doodle ile anıldı.

    Avusturya’da 1913'te dünyaya gelen ünlü oyuncu Lamarr, genç yaşta oyunculuk yapmaya başladı. Eşi silah tüccarı Friedrich Mandl gibi kendisi de Yahudi kökenli olmasına rağmen evlerindeki üst düzey davetlerde Hitler ve Mussolini gibi isimleri ağırladılar. Baskıcı eşi Mandl, Lamarr’ın filmlerde oynamasını yasaklayınca bilime özel bir ilgisi olan güzel oyuncu birlikte vakit geçirdiği mühendisler ve teknisyenler sayesinde silah teknolojisinin inceliklerini öğrendi. Zamanla eşinin baskılarından bunalan ünlü oyuncu 1937 yılında tüm mücevherlerini çantasına doldurup hizmetçisinin kılığına girerek kaçmayı başardı. Hollywood’a taşınınca tanıştığı yapımcı Louis Burt Mayer, 1940'tan 1958'e kadar Clark Gable, James Stewart ve Spencer Tracy gibi oyuncularla 20'nin üzerinde filmde rol almasını sağladı. 

    Müzisyen dostu George Antheil ile birlikte 1940’ta uzaktan kumandalı torpido projeleri üzerinde çalışmaya başlayan ünlü yıldızın hedefi uzaktan kontrollü torpidoların, düşmanın sinyal karıştırıcıları (jammer) nedeniyle kontrolünü kaybetmesini önlemekti. Uzaktan kumandanın telsiz frekansı sürekli olarak değiştirilirse düşmanın müdahale imkanı kalmayacağını fark eden yıldız, Antheil'den de teknik destek alarak ‘frekans atlamalı yayılı spektrum’ teknolojisini geliştirdi. 

    Günümüzde milyarlarca insanın kullandığı GSM, Wi- Fi ve GPS teknolojileri Lamarr ve Antheil’ın oluşturdukları temelden faydalanılarak yaratıldı. Elektroniğin Öncüleri Vakfı 1997’de Hedy’nin patentini fark etti ve ona Elektronik Öncüsü Ödülü verdi. İletişim sektörünü kökünden değiştiren Hollywood'un vamp kadını ve bilimin öncü isimlerinden Lamarr, 2000'de Florida’da hayata gözlerini yumdu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top