Hesabım
    Çocuklar Sinemayla Engelleri Aşıyor!

    “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi” 3-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi.

    Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından fonlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi” 3-6

    Aralık tarihleri arasında Mersin Toroslar Belediyesi’nin katkıları ve Mersin İşitme Engelliler Derneği ile Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun katılımıyla çocuklar bir araya geldi.

    3 gün süren eğitimde 14-18 yaş arası katılımcı çocuklar, çocuğun eğitim, katılım hakkı ve engellilik haklarına atıfta bulunan 2 kısa film çektiler. Mersin atölyesinin hemen öncesinde, 30 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında Adana'da Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği ile İhsan Sabancı Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde atölye çalışmaları düzenlenen proje kapsamında aynı zamanda her iki ilde STK ve kamu kuruluşu temsicileriyle bir araya gelinen toplantılar düzenlendi.

    Yapılan Toplantılarda Adana'da Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği'nin ev sahipliğinde İhsan Sabancı Lisesi, Adana Valiliği, Çukurova Genç İş Adamları Derneği, Akdeniz Kadın Derneklerinden; Mersin'de Toroslar Belediyesinin ev sahipliğinde Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, İşitme Engelliler Derneği, Günebakan Kadın Derneğinden temsilciler yer aldı. Çocukların içinde bulundukları koşullar ve bu koşulların daha iyi hale getirilmesi için neler yapılabileceği tartışılan toplantılarda özellikle sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı çocukların sosyal kültürel çalışmalara katılımı, kendilerini kültür ve sanat araçları ile ifade edebilmeleri önünde çok ciddi fiziksel engellerin olduğu konuşuldu. En öne çıkan konu Türkiye'de birçok ilde olduğu gibi engelli bireylerin, ailesinden uzakta eğitimine devam eden çocukların ve roman bireylerin sosyal, eğitsel, kültürel anlamda topluma katılamamaları oldu.

    Projenin Akdeniz ayağı Proje Koordinatörü Belma Yıldıztaş, oyuncu-yönetmen Derya Durmaz, Amerikalı yönetmen-akademisyen Theron Patterson eğitmenliğinde ve Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur'un katılımıyla geçekleştirildi.14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve

    Sinema Projesi” kapsamında bugüne kadar Mersin ve Adana dışında Van, Soma, Batman, Amsterdam, Dersim, Bitlis, Ordu, İstanbul, Hatay, Denizli, İzmir ve Diyarbakır’da hassas konumdaki çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri gerçekleştirildi. Projenin bundan sonraki durağı Erzurum'un Karaçoban ilçesi olacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top