Hesabım
    Münir Özkul Hayatını Kaybetti!

    Türk tiyatro ve sinema dünyasının unutulmaz ismi hayata gözlerini yumdu.

    15 Ağustos 1925 doğumlu unutulmaz usta Münir Özkul 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. Usta oyuncunun ölümü sevenlerini yasa boğdu. Türk sinemasının yaşayan efsanesi Münir Özkul İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybetti. Usta oyuncu uzun süredir bilinci kapalı bir şekilde yatakta hayatını sürdürüyordu.

    Münir Özkul 1997'de Altın Kelebek Özel Onur Ödülü, 9. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü, 18. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü, 1998'de Devlet Sanatçısı ve 2004 yılında da SİYAD Onur Ödülü'ne layık görülmüştü. İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan usta oyuncu henüz lise öğrencisiyken 1940 yılında Bakırköy Halkevi'nde tiyatroya giriş yaptı. 1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen Aşk Köprüsü oyunuyla profesyonl camiaya adım atan Özkul, Muhsin Ertuğrul  yönetimindeki Küçük Sahne'de tiyatroya devam etti. 1980'lerin aralarında İstanbul'u Satıyorum'un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra tiyatroyu bıraktı. 1950'lerde sinemada boy göstermeye başlayan oyuncu 1965'ten sonra sinemadaki karakter rolleriyle övgü toplamaya başladı. 1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli rolleri üstlenen Özkul, Mavi BoncukBizim AileAile ŞerefiGülen GözlerNeşeli GünlerGırgıriye ve Hababam Sınıfı gibi yeşilçam sinemasının en önde gelen yapımlarında kilit rollerde boy gösterdi. Kariyeri boyunca 200'den fazla filmde rol alan Özkul, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına da layık görüldü. Dizilerden uzak duran oyuncu son olarak 2000'li yılların başında, Hamdi Alkan'ın canlandırdığı "Yarmagül" karakterinin dedesini oynadığı Reyting Hamdi programında boy gösterdi.

    1986 yılından beri Umman Özkul'la evli olan oyuncu Güner Özkul'un da babası. Hayatı boyunca 4 kere evlenen oyuncunun 3 çocuğu bulunuyor. Alkol kullanımı sebebiyle birçok sağlık problemi yaşayan Özkul 90'lı yıllarda içkiyi tamamen bıraksa da, yakalandığı Demans hastalığı sebebiyle ciddi hafıza sorunları yaşıyordu. Bu sebeple ünlü oyuncu 2003 yılından itibaren insanlarla görüşmeyi kesmişti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top