Hesabım
    Oyuncular Sendikası'ndan Basın Açıklaması!

    Oyuncular Sendikası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'yla ilişiği kesilen oyuncular adına basın toplantısı düzenledi!

    Manolya Akdemir

    Haber: Su Bahadır - Fotoğraflar: Manolya Akdemir

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde taşeron olarak çalışan 20 oyuncunun "performans yetersizliği" sebebiyle işlerine son verilmesi olayı büyümeye devam ediyor! Kimin tarafından karar verildiği belirsizliğini koruyan 20 oyuncu Ağustos başında gelen bir mail yolu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ile ilişiklerinin kesildiğini öğrenmişti. İşe iadelerini isteyen sanatçıların mücadelesi sürüyor! Bugün Oyuncular Sendikası'nın Osmanbey'deki merkezinde gerçekleşen basın toplantısı da bu mücadelede önemli bir adım oldu.

    "Performansı düşük diye işten çıkartılan bu arkadaşlarımız İBBŞT’nin şu anda mevcut oyunlarından tam yirmi tanesini, üstelik başrol seviyesinde taşıyan, sadece geçtiğimiz sene bile onlarca prestijli tiyatro ödülüne layık görülen kimselerdir" açıklamasına yer veren basın bülteninin okunmasıyla başlayan toplantıda ilişiği kesilen oyuncular da konuşmacıların arkasında yer aldı.

    20 tiyatrocuyla birlikte uzaklaştırılan Sevinç Erbulak'ın da hazır bulunduğu toplantıda oyuncu ve İBBŞT eski Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya da söz aldı. Haklarını aramaya devam edeceklerini söyleyen Oyuncular Sendikası yönetim kurulu üyesi Sercan Gidişoğlu, basın açıklamasında "Bizler böylesi bir kurumda sanatçıların ihale ile taşeron şirketler üzerinden alınıp satılmasının utancı ile baş etmeye çalışırken, bu hukuksuz çalışma düzeni ve mevcut OHAL’e sırtını yaslamış, kim olduğunu kurumun kendisinin dahi bilmediği kişi ya da kişilerce hazırlanan, amacı ve niyeti belirsiz bir liste ile yirmi oyuncunun ekmeği ile oynanmasını kabul etmiyoruz!" diye konuştu. Basın açıklamasında "OHAL kapsamında sakıncalı bulunacak birileri varsa, İBBŞT gibi kamuoyunun gözü önünde olan bir kurumda, böylesi bir süreçte mesnetsiz bir liste ile yirmi sözleşmeli meslektaşımızın işten atılmasına neden olan kişi ya da kişilerdir!" ibaresi de yer aldı.

    Orhan Alkaya, bir sanatçının performans değerlendirmesinin yalnızca genel sanat yönetmenleri tarafından yapılabileceğinin altını çizerek yaşanan durumun altında bir art niyet yattığını belirtti. Yeni sezon için "Ayaktakımı Arasında" adlı bir oyununun hazır olduğunu söyleyen deneyimli sanatçı, başrol için düşündüğü Yeşim Koçak'ın yerine bir oyuncu almayacağını belirterek, "Bu ilkesel bir karardır" dedi ve durumun kurtarılmasından çok geleceğe yönelik bir hak arama olduğunun altını çizdi. İdeal olarak sezon başında 50 oyunun hazırda bulunması gerektiğini belirten Alkaya, seçkin oyuncuların ilişiğinin kesilmesiyle birlikte yalnızca 11 oyunun hazırda olduğunu ve bu durumun yeni sezon için çok vahim olduğunu belirtti.

    Oyuncular Sendikası'nı temsil eden avukat Sera Kadıgil de söz alarak duruma karşı izlenen hukuki süreçten bahsetti. Oyuncuların tiyatroyla ilişiğinin kesilmesi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yetkili olan herkesle konuştuklarını ve bir cevap alamadıklarını belirten Kadıgil, "Yetkili kimsenin durumdan haberi yok. Adı geçen oyuncularımızın hangi gerekçeyle ilişiğinin kesildiği belirsiz" diyerek yaşadıkları mücadeleyi ifade etti. 30 günlük dava açma süresinin son gününe kadar beklediklerini belirten avukat, belediye yetkililerince geri adım atılmadığı için yarın itibariyle 20 oyuncu için ayrı ayrı 20 dava açılacağını söyledi.

    Oyuncular Sendikası yönetim kurulu üyesi Sercan Gidişoğlu da bu kararın ardındaki kişilerin belirlenmesinin kendi görevleri olmadığını belirterek devletin hukuki araştırma başlatması gerektiğini söyledi. "Burada suçlu olan biz değil, bu kararı neye dayanarak verdiğini belirtmeyen isimsiz kişilerdir" diyen Gidişoğlu oyuncularına sonuna kadar destek çıkacaklarını belirtti. OHAL sebebiyle davaların ne kadar süreceğini bilmediklerini belirten Oyuncular Sendikası görevlileri performans yetersizliği gibi bir durumun kesinlikle var olmadığını belirterek mücadeleye devam edeceklerini söylediler.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top