Hesabım
    Vedat Türkali Hayata Gözlerini Yumdu!

    Vedat Türkali'yi kaybettik...

    13 Mayıs 1919 doğumlu Türk edebiyatının usta isimlerinden Vedat Türkali bugün itibariyle hayata gözlerini yumdu. Senarist, şair ve romancı olarak tanınan Türkali 97. yaşını doldurmuştu. 27 Ağustos Cumartesi gününden beri Yalova Devlet Hastanesi'nde tedavi altında olan Türkaliçoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. 

    Edebiyat çınarının kızı Deniz Türkali, Twitter hesabından acı haberi duyurdu.

    Mihri Belli ve Atıf Yılmaz'ın yakın arkadaşı olan Türkali 1942 yılından beri Merih Pirhasan ile evliydi. İkilinin Deniz Türkali ve Barış Pirhasan olmak üzere 2 çocukları var. Ünlü pop yıldızı Zeynep Casalini de Türkali'nin torunu oluyor.

    1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olan Türkali, Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapmasının ardından 1951 yılında siyasi sebeple tutuklanarak 7 yıl boyunca cezaevinde yatmıştı. Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınları'nın kurucusu olan edebiyat çınarı, 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile senaryo yazmaya başladı. Senaryo yazmaya başlamasının 5. yılında ise Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı.

    Mavi Karanlık, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Bir Gün Tek Başına, Tek Kişilik Ölüm, Yalancı Tanıklar Kahvesi gibi sevilen romanlara imza atan Türkali aynı zamanda ödüllü bir edebiyatçıydı. 1974'te Milliyet Yayınları Roman Yarışması'nda birincilik ödülü kazanan Türkali, 1976'da Orhan Kemal Roman Armağanı'na, 2016'da ise Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü'ne layık görüldü.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top