Hesabım
    6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Açılış Galası Gerçekleşti!

    6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin bu yılki teması "Yoksulluk"!

    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” bu yıl 6. yaşını kutluyor. Bu yıl 30 Eylül - 6 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleşecek festivalin açılış galası dün akşam Cemal Reşit Rey Salonu'nda sanat, sinema ve siyaset dünyasının ünlü isimlerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

    Festivalin bu yıl onur ödülü sahibi ise kariyerine belgesel çalışmalarla başlayan ve ortaya çıkardığı eserlerle uluslararası bir çok festivalde ödül alan yönetmen Rakhshan Banietemad oldu. Yönetmene ödülünü Kıvanç Sezer takdim etti. Akademi Ödülü ise İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından Prof. Dr. Fikret Şenses’ takdim edildi. Açılış töreninin sunuculuğunu ise Pınar Altuğ ve Yekta Kopan üstlendi. Festivalin ödül töreninin ardından izlenen açılış filmi 2016 Cannes film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan Filipinler yapımı Ma’Rosa oldu.

    Festivalde birçok ünlü isim de Beyazperde.com'a konuştu. Festivalin Ulusal Uzun Metraj jürisinde yer alan yönetmen İsmail Güneş festivalin 6. yılında jüri olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, festivalin bu yılki temasının "Yoksulluk" olarak belirlenmesi hakkında, "Yoksuluk günümüzde birçok insanın yaşadığı bir sorun. Sinemanın da bütün zamanlarda derdi olmuş ve bu sayede de büyük eserler ortaya koyuldu" diye konuştu. Festivalin ilk senesine göre çok ilerlediğini belirten yönetmen, "Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Türkiye'nin sayılı festivallerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor" diye konuştu.

    Festivalin açılışına oyuncu Hatice Aslan da katıldı. Festivalin 6. yılına ulaşabilmesi kousunda, "Hukuk insanlarının böyle bir festival düzenlemesi başlı başına şahane bir şey. Temaları çok iyi seçiliyor. Dileğimiz herkes için adaletin sağlanması. Umarım festivalin daha nice senelerini görebiliriz" dedi.

    Festivalde Beyazperde.com'a konuşan bir diğer isim de Ulusal Uzun Metraj yarışmasına "Vicdan Ağacı" filmiyle aday olan Olgun Özdemir'di. Lyon Film Festivali ve The 12 Months Film Festivali'nden ödülle dönen ünlü yönetmen Türkiye'de "festival filmi" çekmenin zorluklarından bahsetti. "Yurtdışında yarışan filmlerim Türkiye'de vizyona giremiyor. Yeni bir film çektim, ismi Mor Ufuklar. Yurtdışından ödüllerle döneceğine inanıyorum ancak filmi Türkiye'de vizyona sokmayı düşünmüyorum. 6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Türkiye'de yarışma kategorisine girebildiğim ilk festival. Türk festivallerinde bize şans tanınmıyor" diye konuştu.

    Mor Ufuklar filminin oyuncularından Adem Yılmaz da açılış galasında hazır bulunuyordu. Festivalde yarışan bir filmde yer almadığını belirten oyuncu, Mor Ufuklar filmi ile ilgili bilgiler verdi. "Ben Yunus karakterine hayat veriyorum. Kekeme ve Bulgar zulmünden kaçmış bir ailenin çocuğu. Hikaye Suriyeli Meryem'in hikayesi. Ben de yardımcı rolde onun hikayesini destekliyorum" diyen oyuncu, festival hakkındaki görüşlerini de, "Festival seçkisinin seçilen filmleri çok daha sanatsal oluyor. Sanat adına bir emek veriliyor. Bir oyuncu olarak da bundan çok keyif alıyorum" diye özetledi.

    Festival koordinatörlüğünü Prof. Dr. Bengi Semerci’nini, festival başkanlığını Prof. Dr. Adem Sözüer’in üstlendiği festivalin bu yılki teması "Yoksulluk" olacak. Festivalin uzun metrajlı film yarışmasında; Türkiye, Güney Kore, İspanya, İrlanda, İngiltere, Hollanda, Japonya, Gürcistan, Avusturya ve Peru’dan 10 film ödül için yarışırken, Kısa Metraj Film kategorisinde ise Türkiye, Amerika, İspanya ve Hollanda’dan 9 film yer alıyor. Jüri başkanlığını yönetmen İsa Qosja'nın üstleneceği  “6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması için jüri üyeleri ise; oyuncu Füsun Demirel, yönetmen İsmail Güneş, oyuncu Mert Fırat ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Dursun olacak.

    Herkese açık akademik toplantıların İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüs’ünde Doktora Salonu’nda gerçekleşeceği festivalde, “Beyaz Perdeden Yansıyan Yoksulluk” ve “Sanat Adalet Getirir Mi?” konulu ünlü simaların konuşmacı olarak katılacağı 2 panel de filmlerin seyircilerle buluşacağı Beyoğlu Atlas ve Ortaköy Feriye sinemalarında katılımcılarla buluşacak.

    Festivalin ayrıntıları için http://www.icapff.com ziyaret edilebilir.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top