Hesabım
    “Balkanmanya” Sinemaseverlerle Buluşuyor!

    İstanbul Modern Sinema'da “Balkanmanya” zamanı!

    Balkan sinemasından dünya çapında öne çıkan yeni filmlerden oluşan seçki, İstanbul Modern Sinema “Balkanmanya”da sinemaseverlerle buluşuyor. Balkanmanya, 20-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Son yılların festivallerinde sevilen, ödüller alan, ülkelerinde tartışılan hit filmleri “bu programla izleyiciye sunulacak.

    Seçkinin filmleri arasında iyi bir yıl geçiren Romanya sineması öne çıkıyor. Romen Yeni Dalgası’nın önemli yönetmenlerinden Cristi Puiu’nun yazıp yönettiği, bu yıl Altın Palmiye için yarışan ve zekice yazılıp kurgulanmış yoğun bir aile portresi olan Sieranevada ve Bogdan Mirica'nın yine Cannes’da FIPRESCI ödülü kazanan ilk uzun metraj filmi Köpekler (Caini). Kara film ile modern western etkileri taşıyan film yolsuzluk, çürümüşlük gibi konulara eğilerek günümüz Romanyasını eleştiriyor.

    Yine son yıllarda yükselen Yunan Yeni Dalgası’nın muzip temsilcilerinden Athina Rachel Tsangari ise Ege Denizi’nin ortasında, lüks bir yatta erkekliklerini yarıştıran altı erkeğin yarı müstehzi, yarı aptal hallerini gösteren yeni filmi Şövalye (Chevalier) ile programda yer alıyor. İkinci Yunan filmi ise, Yunanistan’ın özgün yönetmeni Yorgos Lanthimos'un Hollywood'da yönettiği ilk İngilizce film olan, distopik bir dünyada çift olmak üzerine akıl yoran serinkanlı bir deney filmi The Lobster.

    Balkanmanya’nın öne çıkan bir diğer filmi Saraybosna’da Ölüm (Death in Sarajevo), Birinci Dünya Savaşı’nı başlatan suikastın 100. yılında Hotel Europe üzerinden Yahudi Soykırımı'ndan, Bosna katliamına Bosna-Hersek’i yüzyıldır felç bırakan tarihinin özetini geçiyor. Makedonya’dan ise geçtiğimiz yıl Oscar yarışında “En İyi Yabancı Film” dalında aday olan Honey Night filmi var. Ülkenin bağımsız cumhuriyet olarak var olmaya çalıştığı 1990’ların başında geçen kara komedi tarzındaki filmde yönetmen Ivo Trajkov “Evlilik politik bir gerilim filmidir.” diyerek bir başbakan yardımcısı ile karısının birlikte geçirdiği paranoyak, absürt bir geceyi ele alıyor.

    Detaylı bilgi için: http://www.istanbulmodern.org

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top