Hesabım
    53. Uluslararası Antalya Film Festivali Bir Yılı Daha Geride Bıraktı!

    Türkiye’nin en köklü sinema etkinliği Uluslararası Antalya Film Festivali yepyeni adımlarla sinemaya ve Antalya’ya katkı sağladığı bir yılı daha geride bıraktı.

    16-23 Ekim tarihleri arasında 7 salonda, 227 seansta 39 ülkeden 134 film izleyicileriyle buluşturan 53. Uluslararası Antalya Film Festivali bir yılı daha geride bıraktı. Festival Merkezi, Festival Yolu ve Film TMR platformu gibi yepyeni adımlarla sinemaya katkı yapan festivalde, 130’a yakın yan etkinlik düzenlendi. 

    Altın Portakal dahil 43 ödülü sahipleriyle buluşturan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren direktörlüğünde gerçekleştirilen festival, EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi’ndeki muhteşem kapanış töreniyle sona erdi. Her iki tören de Antalya Kültür Merkezi’ne (AKM) kurulan dev ekranlarda eş zamanlı olarak yayınlandı.

    53. Uluslararası Antalya Film Festivali, konuklarıyla da dikkatleri üzerine çekti. Audrey TautouAndie MacDowellAsghar FarhadiHarvey KeitelRobert DaviHugh HudsonWash WestmorelandNajwa NajjarRutger HauerGeorge HamiltonEsai MoralesConnie NielsenJohn SavageMaria Grazia CucinottaTara FitzgeraldArmand Assante ve Brillante Mendosa festivale katılan isimler arasında yer aldı.

    Festival filmleri bu yıl; Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma, Dünya Sinemalarından, Ustaların Gözünden, Rengahenk, İlk Filmler, Hiçbir Yerin İnsanları, Bir Ülkeye Bakış: Çin, Güneş Tutulması, Anısına, Gece Yarısı Gösterimleri, Özel Gösterimler, Onuruna, Anısına, Engelsiz Filmler, Kısa Film Seçkisi ve Belgesel Seçkisi başlıkları altında toplandı.

    Kadın ve erkek yönetmen eşitliğini de sağlayan festivalde on filmden dördünü kadın, dördünü erkek yönetmenler çekti, iki tanesi de biri kadın biri erkek olan, ikişer yönetmen tarafından yapıldı. Uluslararası yarışmaya Türkiye’den seçilen iki film; “Tereddüt” (Clair Obscur) Yeşim Ustaoğlu’nun, “Toz” (Dust) ise Gözde Kural’ın imzasını taşıyordu. Ulusal ve Uluslararası Yarışma, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu ve Antalya Film Forum ile izleyici ödülleri ve özel ödüller de dahil toplam 43 ödül sahiplerini bulurken 460 bin TL ve 50 bin Euro para ödülü dağıtıldı. 

    Türkiye’de üretilen filmlerin ulusal ve uluslararası alanlarda satış, dağıtım, iletişim ve pazarlamalarına katkıda bulunmak üzere başlatılan Film TMR'ye 57 Türk filmi başvurdu. Yerli yapımlara pazarlama ve finans anlamında ulusal ve uluslararası destek sağlamayı hedefleyen platform; üreticiler ile dağıtımcıları, online ve televizyon film alıcılarını buluşturdu, ön anlaşmaları Film TMR’de yapılan filmler oldu. Türkiye dışında Rusya, Almanya, Makedonya, İran, Fransa, Çin, Azerbaycan, Yunanistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden de katılım vardı.

    Bu yıl bilhassa yenilikleriyle dikkat çeken festival; geçtiğimiz yıllarda da festivale mekan olarak büyük katkılar sağlayan Cam Piramit’i bu yıldan itibaren Festival Merkezi olarak 8 gün boyunca sinema profesyonellerinin hizmetine açtı. Yerel, ulusal ve uluslararası alandan festivali takip etmek üzere gelen 250’ye yakın basın mensubuna hizmet vermek üzere bir basın merkezinin de yer aldığı mekanda ayrıca 200 kişilik özel bir gösterim salonu ile 6 adet video izleme odası oluşturuldu. Festivalin ana mekanlarından Cam Piramit ve AKM’nin yer aldığı Antalya Kültür Park içerisinde bulunan Kral Yolu da Festival Yolu adıyla Pera Event tarafından tüm konuklar için bir şölen alanına dönüştürüldü. Göksel, Taksim Trio, Mehmet Erdem, Sümer Ezgü ve Sixpack’in konser verdiği alanda ayrıca dans gösterileri ile film müzikleri konserleri de gerçekleştirildi.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top