Hesabım
    Ünlü Yönetmen Asghar Farhadi'den Oscar Polemiğine Cevap!

    İranlı yönetmen törene katılmayacağını belirtti.

    Amerika'da yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına getirilen vize yasağı, Oscar ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi'yi de etkilemişti. Yeni ABD başkanı Donald Trump'ın kararıyla Oscar ödüllerinde En İyi Yabancı Dilde Film dalında adaylık kazanan Satıcı filminin İranlı yönetmeni Farhadi'nin törene katılmasının kabul edilmeyeceği açıklanmıştı. Farhadi'den duruma ilişkin ilk açıklama geldi.

    Müslüman olan İran, Irak, Yemen, Libya, Somali ve Sudan vatandaşlarına getirilen üç aylık vize kısıtlaması sonucunda Farhadi törene katılmayacağını açıkladı. Gelişinin engellemeler ve şüphelerle karşılanmasının kendisi için kabul edilebilir olmadığının altını çizen ünlü yönetmen, "Yolculuk adına vize istisnası yapılsaydı bile kabul etmezdim" dedi.

    "Bir ulusun güvenliğini korumak bahanesiyle bir ulus aşağılamak, tarihte yeni bir olgu değildir ve her zaman gelecek bölünme ve düşmanlığın yaratılması için zemin hazırlamıştır" diyen yönetmen, "Bazı vatandaşlarımıza ve diğer altı ülkenin vatandaşlarına yasal olarak ülkeye girme hususunda konulan adaletsiz engelleri kınıyorum ve mevcut durumun uluslar arasında bölünmeye yol açmayacağını umuyorum" diye belirtti.

    Belirli ülkenin göçmenleri ve yolcuları için ABD'nin adaletsiz koşullarına rağmen geçtiğimiz günlere kadar kararının törene katılmak yönünde olduğunu belirten yönetmen, "Ne katılmamayı düşündüm ne de itiraz gösterisi olarak boykot etmek istedim, çünkü Amerikan film endüstrisinde ve Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisinde birçok kişinin, günümüzde her zamankinden daha fazla artan fanatizm ve aşırıcığa karşı geldiğini biliyorum" dedi.

    "ABD’ye gitseydim basına ifade edecek olduğum şeyleri bu açıklama ile paylaşmak istiyorum. Bağnazlar, milliyetleri, politik iddiaları ve verdikleri savaşlar farklı da olsa dünyayı aynı şekilde algılar ve anlarlar. Dünyayı ancak “biz ve onlar” zihniyetiyle anlamlandırabilirler ve bu zihniyetle “onlar”a dair korku verici bir imaj yaratır, kendi ülkelerinin insanlarına korku aşılarlar" diyen yönetmen meselenin yalnızca ABD ile sınırlı olmadığını da belirterek, "Fakat ben bu dünya üzerindeki insanlar ve coğrafyalar, kültürler ve inançlar arasındaki benzerliklerin farklılıklardan çok daha üstün olduğuna inanıyorum. Bugün ülkeler arasındaki pek çok düşmanlığın altında yatan nedenlerin birbirlerine karşı geçmişte güttükleri aşağılayıcı tavırlarda aranması gerektiğine ve elbette bugün başka ülkelerin aşağılanmasının da yarının düşmanlıklarının tohumunu ektiğine inanıyorum" dedi.

    Özgür, ülkesinin sınırlamadığı bir İranlı yönetmen şimdi özgürlükler ülkesi ABD kendisini topraklarında istemediği için adayı olduğu Akademi ödüllerine katılmıyor. Ancak bu durum yalnızca Fahradi ile sınırlı değil. Kısa Belgeseller dalında Akademi'ye aday olan White Helmets ekibinden 2 kişi için de aynı durum geçerli. Suriyeli mültecilerin ülkeye girişinin yasaklanması sebebiyle filmin 2 ekip üyesi törene katılmayacak.

    Filmin yapımcısı Joanna Natasegara, "Her zaman söylediğimiz şey aday olursak, DC'de birçok kez konuşan White Helmets'in başı Raed Saleh'i ve hayatını tekrar tekrar tehlikeye atan genç görüntü yönetmeni Khaled Khateeb'i yanımınzda götüreceğimizdi" dedi ve "bu insanlar gezegendeki en cesur insancıllar ve bizimle gelip bu başarıdan zevk alamayacakları fikri çok üzücü" diye belirtti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top