Hesabım
    Zer'e Kültür Bakanlığı Sansürü!

    Kazım Öz'ün yeni filmi Zer'in ilk gösterimi sansürlü geçti...

    Kürt sinema yönetmeni ve senarist Kazım Öz'ün yeni filmi Zer'in ilk gösterimi 36. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleşti. Filmin prömiyerine ilgi büyüktü ancak filmin iki sahnesi karanlık ve sessizdi.

    Ödüllü yönetmen Öz, filmin oyuncuları, teknik ekibinin bir kısmı ve yapımcı Levent Özdilek'in katılımıyla gerçekleşen gösterimde filmin iki hatırı sayılır uzunlukta sahnesi karanlık ve sessiz gösterildi. Dersim katliamına değinen filmin karanlık sahnelerinde altyazı ile "Bu sahne T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Üst Denetim Kurulu tarafından sakıncalı bulunduğu için izleyemiyorsunuz" ifadesi yer aldı. İzleyiciler karanlık sahneler boyunca protesto amaçlı alkışladı.

    Fotoğraf, Uzak, Son Mevsim: Şavaklar, Fırtına ve Bir Varmış Bir Yokmuş filmlerine imza atan yönetmen ve senarist Kazım Öz'ün altıncı uzun metrajlı filmi olan yapım hem Köprüde Buluşmalar'dan hem de Kültür Bakanlığı'ndan yapım desteği almıştı.

    Film sonrası salonu dolduran izleyicilerin sorularına cevap veren film ekibi, filmin çekimlerinin zorluklarından bahsederek filmin geç yayınlanmasının sebeplerini anlatırken, karanlık sahneleri de sözle anlatamayacaklarını dile getirdi. 

    İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale Ulusal Yarışma'da yer alan film Zer festivalde ayrıca Uluslararası yarışma filmleri arasında da yer alıyor. Senaryosunu da Kazım Öz'ün kaleme aldığı filmin başrolünde Nik Xhelilaj yer alıyor.

    Amerika'da başlayıp Dersim'in köylerine şiirsel bir yolculuk sunan Zer, New York'ta yaşayan Jan'ın bir şarkıyı aramasının hikayesini anlatıyor. Jan şarkıyı aradıkça; kendini görkemli bir coğrafya, özgün bir kültür, renkli karakterler ve bir katliamın izleri içinde bulacaktır. Yolculuk, babaannesi Zarife'nin bir ömürlük sırrını da açığa çıkaracaktır. 

    Zer, 21 Nisan'da sinemalarda!

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top