Hesabım
    Malatya'dan Nacer Khemir Geçti!

    Nacer Khemir 7. Malatya Film Festivali kapsamında seyircilerle buluştu.

    7. kez Malatyalı sinema severleri bekledikleri filmlerle buluşturan Malatya Uluslararası Film Festivali, Kuzey Afrika kültürünün zenginliğini filmlerine yansıtan usta yönetmen Nacer Khemir'i seyircilerinin karşısına çıkardı. Restore edilerek Venedik Film Festivali Klasikler bölümünde de gösterilen 1984 yapımı ilk uzun metrajlı filmi Çöl İşaretçileri'nin gösteriminin ardından ünlü yönetmen, yoğun katılımın gerçekleştiği etkinlikte seyircilerin sorularını yanıtladı.

    Festivalin uluslararası jürisinin de başkanlığını üstlenen yönetmen, Uluslararası Film Program Direktörü Alin Taşçıyan'ın moderasyonunda bir de söyleşi ile seyircilerin karşısına çıktı. "Benim sinemaya başlama nedenlerimden bir tanesi, babamın bağımsızlık savaşından kendisini feda etmiş olmasıdır. Filmi, gelecekte biz daha iyi yaşayalım diye yaptım. 33 yıl oldu, birşeylerin değişeceğini düşünmüştüm" diyen yönetmen, kendi sinema tarzını nasıl yorumladığı sorusu üzerine ise; "Sinemada çeşitli modeller vardır. Mesela, Amerikan sinemasının temel modeli Westerndir. Ben kendi filmlerimi, kendi üslubumu ararken kendime, anneme, büyükbabama vs onlara benzeyen, onları anlatabileceğim bir dil aradım. Bir yönetmen üslup aradığında kendisini en iyi şekilde yansıtabileceği bir üslup arar, bir maske aramaz. Çocukken güzellik ve umut aradığımız anlatıldı bize. Bu yüzden anlattığımız öyküler acılı bile olsa buna uygun bir dil bulmamız beklenir. Günümüz dünyasında iki temel baz alınıyor, şiddet ve şok etkisi yaratma. Bence dünya o kadar kötü ki sinemada da şok etkisine ihtiyaç yok" yanıtını verdi.

    "Çocuklara sevmeyi değil korkuyla yaşamayı öğretiyoruz, ne yazık ki. Ben sinemamda çocuklara gelecek için sevgi ve umut aşılamak istiyorum. Oysa maalesef sevgi pazarlama gücü olan, satan bir şey değil" diyen usta yönetmen, filmlerinin açık uçlu olmasının sebebinin ise seyirciye yer bırakma amacı güttüğünü belirtti.

    Avrupa’nın onun sinemasını sevmediğini düşündüğünün de altını çizen Khemir; "Çünkü ben bedenin kaybettiklerinden bahsetmiyorum. Ruhun kaybettiklerinden bahsediyorum" diye belirtti.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top