Hesabım
    "The French Connection"ın Oscar Ödüllü Kurgucusu Jerry Greenberg Hayatını Kaybetti!

    Onlarca yıllık kariyerine 40'ın üzerinde film sığdıran usta kurgucu 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

    Gerald B. Greenberg kariyerine 1960 yılında New York’ta başladı. Orada müzik kurgulamayı öğrendi ve kurguyla ilgili aletlerle haşır neşir oldu. 1963 yılında Elia Kazan’ın America America filminde kurgucu Dede Allen’a çıraklık yapması teklif edildi. Bonnie and Clyde’da da Allen’la birlikte çalışan Greenberg birkaç çatışma sahnesinin kurgusunu yaptı.

    Sidney Lumet’in Bye Bye Braverman filminde ilk defa tek başına çalışmaya başlayan Greenberg sadece üç yıl sonra The French Connection filmiyle En İyi Kurgu dalında hem Oscar hem BAFTA ödüllerinin sahibi oldu. Kazandığı ödüle ek olarak 1980 yılında hem Kramer vs. Kramer hem Apocalypse Now’la Oscar adaylığı aldı. 2015 yılında Amerikan Sinema Kurgucuları topluluğu onu Kariyer Boyu Başarı Ödülü’ne layık gördü.

    Amerikan Yeni Dalgası filmleriyle meşhur kurgucu, Arthur Penn, Francis Ford Coppola, Sidney Lumet, Michael Cimino, Brian De Palma ve William Friedkin gibi usta yönetmenlerle çalıştı. Kariyerine The French Connection, The Missouri Breaks, Apocalypse Now, Kramer vs. Kramer, Dressed to Kill, Scarface, The Untouchables, American History X ve daha birçok film sığdıran isim 40’ın üzerinde işe imza attı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top