Hesabım
    James Bond Filmlerinin Yönetmeni Lewis Gilbert Hayatını Kaybetti!

    Başarılı yönetmen aynı zamanda "Alfie" ve "Educating Rita" filmleriyle de tanınıyor.

    Kariyeri boyunca yaklaşık 40 filme imzasını atan ünlü İngiliz yönetmen Lewis Gilbert 97 yaşında hayatını kaybetti.

    Londra’da doğan Lewis Gilbert, 1920 ve 1930’larda çocuk oyuncu olarak sinema sektöründe kariyerine başladı. Gençliğinde yönetmenliğe yönelen isim “Jamaica Hanı / Jamaica Inn” filminde ünlü yönetmen Alfred Hitchcock'ın yardımcılığını yaptı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra “Reach for the Sky”, “Carve Her Name With Pride” ve “Sink the Bismark” gibi başarılı savaş filmleri çeken yönetmen adından söz ettirmeye başladı.

    Gilbert 1966 yılında en bilinen işine imza attı. Yükselen yıldız Michael Caine’in başrolünü üstlendiği “Alfie” filmi Cannes Film Festivali’nde ‘Jüri Özel Ödülü’nü kazandı ve ‘En İyi Film’ dahil olmak üzere 5 dalda Oscar’a aday gösterildi. “Alfie”nin başarısından sonra kariyeri iyice yükselişe geçen isme 5. James Bond filmini yönetmesi için teklif geldi. 1967 yapımı Sean Connery’nin oynadığı “İnsan İki Kere Yaşar / You Only Live Twice”ı yöneten Gilbert, 70’lerde “Beni Seven Casus / The Spy Who Loved Me” ve “Moonraker” ile James Bond serisine geri döndü.

    1980’lerde İngiliz dramalarına dönen yönetmen 1983 yılında çektiği “Educating Rita” ile BAFTA Ödülü’nü kazandı. 1997 ve 2001 yıllarında İngiliz Kraliyeti Onur Nişanı ile ödüllendirildi. İngiliz Film Enstitüsü’nün üyesi olan Gilbert, son olarak 2002 yılında “Before You Go” ile karşımıza çıkmıştı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top