Hesabım
    “Grave of the Fireflies”ın Yönetmeni Isao Takahata Hayatını Kaybetti!

    Ünlü Japon yönetmenin “Prenses Kaguya Masalı” ile Oscar adaylığı bulunuyordu.

    “Grave of the Fireflies” ve “Prenses Kaguya Masalı” gibi filmlerle tanınan yönetmen Isao Takahata, 82 yaşında hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yaz aylarından beri sağlık sorunları yaşayan Japon yönetmenin akciğer kanseri nedeniyle aramızdan ayrıldığı açıklandı.

    Isao Takahata, üniversiteden mezun olduktan sonra Toei Animation’a girerek, 1968 yılında ilk filmi olan “Horus: Prince of the Sun”a imza attı. 1971 yılında Hayao Miyazaki ve Yoichi Kotabe ile birlikte Toei’den ayrılarak, Shin-Ei Animation stüdyosuna geçiş yaptı. Orada çalıştığı dönemde “Heidi, Girl of the Alps” isimli televizyon dizisinde yönetmenlik yaptı.

    1985 yılında Miyazaki ve yapımcı Toshio Suzuki ile birlikte Studio Ghibli’yi kurdu. Yönetmenliğini üstlendiği 1988 yapımı “Grave of the Fireflies” gişede fazla başarılı olamadı, ancak daha sonra animasyon klasikleri arasındaki yerini aldı. Fantastik macera filmi “Pom Poko”, ‘En İyi Yabancı Film’ dalında Japonya’nın Oscar adayı seçildi. 1999 yılında çektiği “My Neighbors the Yamadas” filmi ile istediği başarıyı elde edemeyen yönetmen sinemaya uzun bir süre ara verdi. 2013 yılında beyaz perdeye geri dönen yönetmen, “Prenses Kaguya Masalı” ile En İyi Animasyon dalında Oscar’a aday gösterildi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top