Hesabım
    “Guguk Kuşu” ve “Amadeus”un Oscar Ödüllü Yönetmeni Milos Forman Hayatını Kaybetti!

    Sayısız ödülün sahibi yönetmen Milos Forman, 86 yaşında aramızdan ayrıldı.

    “Guguk Kuşu” ve “Amadeus” filmleriyle En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülü kazanan Çek yönetmen Milos Forman 86 yaşında hayata gözlerini yumdu.

    1932 yılında Çekoslovakya’da dünyaya gelen Milos Forman, yönetmen olarak ilk filmine 1964 yılında “Black Peter” ile imza attı. İlk Amerikan filmi olan, 6 BAFTA ödülüne aday gösterilen “Taking Off”u çektikten sonra, “Guguk Kuşu / One Flew Over the Cuckoo's Nest” ile kariyeri iyice yükselişe geçti. En İyi Yönetmen dahil olmak üzere 5 Oscar ödülü kazanan film, zamanla klasikler arasındaki yerini aldı. En İyi Yönetmen ödülü kazandığı bir diğer film olan “Amadeus”u çekmek için memleketi Çekoslovakya’ya döndü ve Wolfgang Amadeus Mozart ve rakibi Antonio Salieri’yi anlatan 8 Oscar ödüllü filme imza attı. 1989 yılında “Valmont”u yönettikten sonra yedi yıl beyaz perdeden uzak kaldı ve dönüşü “Skandalın Adı Larry Flynt” ile oldu. Jim Carrey’nin başarılı performansıyla göz doldurduğu “Aydaki Adam”dan sonra iki film daha çekti ve kariyerini noktaladı. Oğluyla birlikte yönettiği 2009 yapımı “A Walk Worthwhile” ünlü yönetmenin son filmi oldu.

    1985 Cannes Film Festivali ve 2000 Venedik Film Festivali’nde jüri başkanlığı yapan yönetmen için Twitter’da birçok taziye mesajı yayınlandı. Yönetmeni sonsuzluğa uğurlayan isimlerden arasında Gilles Jacob, Antonio Banderas, Greg Mottola, Josh Gad, Edgar Wright, Mia Farrow, Jim Carrey, Larry Karaszewski ve James Mangold gibi sinema sektörünün ileri gelenleri yer aldı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top