Hesabım
    Viggo Mortensen "Yeşil Rehber" Panelinde Söyledikleri İçin Özür Diledi

    Viggo Mortensen Green Book panelinde kullandığı kelime için siyahilerden özür diledi.

    Viggo Mortensen geçtiğimiz günlerde resmi bir özür yayınladı. Green Book / Yeşil rehber filmini konuşmak üzere orada bulunan Viggo Mortensen'in ArcLight Cinemas Hollywood'da düzenlenen panelde siyahiler için ağır hakaret anlamı taşıyan bir kelimeyi kullanması üzerine, Mortensen tepki almıştı. Mortensen bunun üzerine resmi bir özür konuşması gerçekleştirdi.

    Mortensen "Duymanın bile ne kadar acı verici olduğunu hayal edemediğim bir kelimeyi kullanmaya hakkım yoktu. Üstelik bu kelimeyi özellikle beyaz bir adamdan duymamalıydınız." sözlerini ifadesinde dile getirdi.

    Hollywood Foreign Press Association destekli Green Book'un başrol oyuncusu Mortensen'in sözlerine gelen ilk tepkiler sosyal medya üzerinden yapıldı. "Green Book çok iyi bir film olabilir. Ama Viggo Mortensen Q&A'in (Sorular ve Cevaplar) ardından 'N' ile başlayan kelimeyi söylediğinde odadaki tüm oksijen hızla yok oldu." Bu paylaşıma gelen cevap ise, bir kadın katılımcının salonda "O kelimeyi söyleme!" demesi üzerine oldu.

    Film Independent programcılarından Elvis Mitchel moderatörlüğünde yapılan seyirciler eşliğindeki panelin devamında Mortensen nefret söylemlerinin kuşaktan kuşağa devamlılığı üzerine konuştu. Mortensen, bu konu hakkında Green Book'un diğer başrol oyuncusu Mahershala Ali'nin konuşmasının daha doğru olduğunu belirtti. Kullandığı o kelimeyi, artık yaygın olmayan bir kelime olduğundan etkili olacağını düşündüğü için kullandığını söyledi. Ama, kelimenin kullanımının filmin atmosferini bir anda değiştirip dokunaklı ve anlamlı olmasını o an için engellediğini ifade etti.

    Mortensen özüründe "Geçtiğimiz akşam Elvis Mitchel moderatörlüğündeki Los Angeles'da düzenlenen Green Book, Q&A paneline katıldım. 1962 yılında geçen Green Book filmimizin hikayesinde büyük yer kaplayan ve o dönemde sıklıkla kullanılan 'n' ile başlayan kelimenin tamamını panelde dile getirdim. Kelimeyi kullanma amacım ırkçılığa son derece karşı olduğumu belirtmekti. Ama duymanın bile ne kadar acı verici olduğunu hayal edemediğim bir kelimeyi kullanmaya hakkım yoktu. Üstelik bu kelimeyi özellikle beyaz bir adamdan duymamalıydınız. Bu kelimeyi özel hayatımda ya da halkın arasında kullanmam. Bu kelimeyi dün akşam kullandığım için çok üzgünüm ve bu bir daha tekrarlanmayacaktır."

    Yeşil Rehber, ünlü bir müzisyen olan Don Shirley (Mahershala Ali) ve şoförü Tony'nin (Viggo Mortensen) ırkçılığı ve nezaketi konu edinen tehlikeli yolculuk hikayesini beyaz perdeye yansırıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top