Hesabım
    Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri Başlıyor!

    Avrupa Birliği yaklaşık 40 Avrupa ve Türk filmini Türkiye çapında 21 kentte rekor sayıya ulaşan sinemaseverle buluşturacak.

    8. Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri başlıyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun düzenlediği, Avrupa Birliği üye ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkılarıyla gerçekleşen etkinlik, 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenleniyor. Bu yıl tam 21 kentte 40’tan fazla belgeseli izleyicilerle buluşturacak olan İnsan Hakları Film Günleri kapsamındaki gösterimler halka açık ve ücretsiz olacak.

    Bu yıl aynı zamanda, dünya çapında insan onurunun korunmasında dönüm noktası oluşturan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 70. Yıldönümü. Film gösterimlerinin ardından Avrupalı yönetmenlerin, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin, insan hakları aktivistlerinin ve akademisyenlerin katılımıyla insan hakları üzerine paneller düzenlenecek, yönetmenler izleyicilerle sohbet edip soruları cevaplayacaklar.

    Bu yıl gösterimler 4 kategoride değerlendirildi. Bugün etkisini hala sürdüren, adeta bir hayalet gibi bugünün peşini bırakmayan acıların, trajedilerin, sorunların anlatıldığı "Geçmişin Hayaletleri", her gün etkisini biraz daha hissettiğimiz göçmen sorununa ilişkin filmlerin yer aldığı "Bugünün Zalimleri", umut veren hikayelerle izleyicileri buluşturan "Yarının Hayalperestleri" ve hedef kitlesine çocukları alan "Çocuklara Esinler", etkinliğin kategorilerini oluşturuyor.

    Kısa film yarışmasına katılan 67 film arasında finale kalmayı hak eden 11 film 8 Aralık’ta jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Jüri üyeleri Lale Mansur, Sevna Somuncuoğlu, Bülent Mumay, İhsan Yılmaz ve Sevilay Çelenk'in seçtiği, AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nın finalistleri de 8 Aralık tarihinde düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Jüri üyeleri ayrıca, bu yıl ilk kez düzenlenen, “İnsan Hakları Savunucu Portresi” dalında finale kalan 5 filmi değerlendirerek, özel ödülün sahibini de belirleyecek. 

    Tüm filmler için yayınlanacak olan güncel söyleşi ve panel duyurularını AB Delegasyonu’nun internet sitesinden www.avrupa.info.tr ya da Facebook adresinden /EUinTurkey takip edebilirsiniz. Ayrıca festival programına buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top