Hesabım
    2019 Oscarları Biyografiden Geçilmeyecek!

    2019 Oscar aday adaylarında biyografik yapımlar öne çıkıyor.

    2019 Oscarları için heyecan dorukta! En İyi Film kategorisi için Oscar tahmini oranları gerçeği yansıtıyor ise, ilk 10 adaydan altısı biyografi kalıbına uyuyor. Eğer 22 Ocak'ta açıklanacak olan adaylıklar gerçekten tahminlere uygun ilerlerse, gerçek hayat öykülerinden uyarlanan filmlerin adaylık sayısı 2013'teki adaylık sayısına eşit olacak.

    12 Yıllık Esaret'in En İyi Film ödülünü kazandığı sene, Zero Dark Thirty, LincolnZincirsiz ve Operasyon: Argo gibi gerçek hikayeden uyarlama biyografiler de En İyi Film ödülü için adaylar arasındaydı. 2019 senesinde de En İyi Film ödülü için adaylıkların ağırlığı biyografik yapımlarda olacak gibi görünüyor.

    Anketlere göre 2019'un adaylık kazanması en muhtemel yapımları arasında; aile dramı Roma, ünlü Afro-Amerikalı piyanist Dr. Don Shirley ve şoförünün hikayesini anlatan Yeşil Rehber, Kraliçe Anne’in iktidarı boyunca süren kraliyet entrikaları, ihtirasları, kıskançlıkları ve ihanetleri harmanlayan Sarayın Gözdesi, Ku Klux Klan'ın içine sızmayı başaran siyahi bir dedektifin hikayesini anlatan Karanlıkla Karşı Karşıya, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin hayatını temel alan Vice ve astronot Neil Armstrong'un hayatından uyarlanan Ay'da İlk İnsan yer alıyor. Ancak aday olma ihtimali yüksek olan biyografik yapımlar da hiç az değil. 

    Seyircilerini etkilemeyi başaran Freddie Mercury biyografisi Bohemian Rhapsody, Lee Israel'in hayatını anlatan Can You Ever Forgive Me?, eşcinsellik dramı Boy Erased, uyuşturucuya karşı verilen mücadelenin verdiği hasarları irdeleyen Beautiful Boy, dönem filmi İskoçya Kraliçesi Mary, Earl Stone'un hikayesi The Mule, Forrest Tucker'ın hapishane firarını temel alan İhtiyar Adam ve Silah, gazeteci Marie Colvin'in hayatını anlatan A Private War, fotoğrafçı Mark Hogancamp'in hikayesi Marwen'a Hoş Geldiniz, Yüksek Mahkeme yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ü temel alan Eşitlik Savaşçısı, ölümsüz yazarın biyografisi Colette, Demokratik Parti’nin bir numaralı adayı olarak görülen Senatör Hart’ın biyografisi Baş Aday, Vincent van Gogh’un Arles’teki son zamanlarını konu edinen At Eternity's Gate ve komedyen ikiliyi temel alan Stan & Ollie gibi biyografik yapımlar da bir sürprizle ilk 10'a sıkışmayı başarabilir.

    2010'dan beri En İyi Erkek Oyuncu Oscar ödülünü kazananlardan altı tanesinin gerçek kişileri canlandırdıkları düşünülürse, bu tür rollerin oyuncuları ödüle daha çok yaklaştırdıkları düşünülebilir. Bu yılın öne çıkan bir diğer gelişmesi ise, kadınların yaşamlarını temel alan biyografik yapımların öne çıkışı. "Sarayın Gözdesi", "Colette", "A Private War, "Eşitlik Savaşçısı" ve "İskoçya Kraliçesi Mary" Oscar yarışı için hangi noktada dururlarsa dursunlar listedeki kadın hikayesi sayısını artırdıkları için bile bir alkışı hak ediyorlar.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top