Hesabım
    "Organize İşler 2"nin Ertelenmesinin Ardındaki Gerçek Sebep!

    "Organize İşler 2" filminin ertelenme sebebi nedir?

    Organize İşler 2: Sazan Sarmalı'nı bekleyen seyirciler hayal kırıklığına uğradı. Pazartesi günü, bu hafta sonu vizyona girmesi gereken yerli devam halkasının ertelendiği duyurulmuştu. Ertelenmenin nedeni açıklanmamakla birlikte pek çok seyirci bekledikleri filmi izleyemeyecekleri için hayal kırıklığı yaşamıştı. Ancak geçerli bir sebebin verilmemesi merak uyandırmıştı. Sebebin, filmin Yılmaz Erdoğan'ın içine sinmediği ya da ek çekimlerin gerektiği olabileceği düşünülmüştü. Ancak gerçek sebebin bunlardan hiçbiri olmadığı ortaya çıktı.

    Hürriyet'ten Cengiz Semercioğlu'nun yazısına göre filmin vizyon tarihinin ertelenmesinin ardındaki gerçek sebep film yapımcıları ile salon işletmecileri arasındaki büyük kaos. Sinema salonlarının kazandığı para ile yapımcıların kazandığının azlığı konusunda iki taraf arasındaki çekişme sonunda bu noktaya ulaştı. Film yapımcıları, sinema salonlarının uyguladığı farklı kar etme yöntemlerinden uzun zamandır şikayetçiydi. Yiyecek-içeçek kampanyaları, kart sistemleri, üyelik sistemleri, toplu satışlar gibi uygulamalar film yapımcılarının sıklıkla dile getirdiği ve sinema salonlarının karı artırmak için uyguladığını söyledikleri yöntemlerdi.

    Sonunda film yapımcıları Salı günü TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği) çatısı altında bir araya geldiler. SİSAY’la (Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği) masaya karşılıklı oturup meseleyi tartıştılar. Ancak bu tartışmada da uzlaşmaya varılamayınca yapımcılar radikal bir kararı uygulamaya soktu. Eğer şikayetçi oldukları sinema işletmecisi anlaşmaya yanaşmazsa bu yıl filmlerini vizyona sokmayacaklarını söylediler.

    Toplu bir eylem kararı olmamakla birlikte bireysel olarak her yapımcının kendi kararı bu yönde olacak gibi görünüyor. Zira Semercioğlu yazısında en az 4 yapımcının bu karardan yana olduğunu belirtiyor.

    "Türk sinema sektöründe yapımcılarla salon işletmecileri arasında ilk kez bu boyutta bir restleşme yaşanıyor." diye yazan Semercioğlu, yapımcıların taleplerini de açıkladı. Yazıya göre film yapımcılarının isteği bilet başı paylarının artırılması. Kendilerinden habersiz mısır-meşrubat promosyonu yapılmasını istemeyen yapımcılar, kendi işleri üzerinden promosyonlarla artı değer yaratarak haksız kazanç sağlandığını öne sürüyor. Son 5 yılda 4,5-5 lira arasında değişen bilet başı payları hiç değişmezken sinema bileti fiyatlarının sürekli arttığını söyleyen yapımcıların bu taleplerine küçük salon zincirleri ve işletmeler sıcak bakarken, daha büyük işletmeler ise omuz çeviriyor. Sinemalar, yapımcıya 4,5 lira verdiği bileti, mısır meşrubat promosyonuyla 17-20 liraya kadar çıkartıyor ve bu karı da yapımcılarla paylaşmıyor.

    Semercioğlu yazısında; "Konuştuğum bir yapımcı, “Sakın yanlış anlaşılmasın biz bilet fiyatlarının artmasını istemiyoruz. Var olan fiyatlardan hakkımız olan pay verilsin diyoruz. 2 milyon da izlensen film 

    zarar ediyor artık. Otopark 15 lira, mısır 10 lira, yapımcının kazandığı 5 lira... Film çekemez duruma geldik” dedi." diye yazıyor.

    Eğer bir anlaşma sağlanmazsa bu sezon filmlerini vizyona sokmama kararı alan yapım şirketleri Türk sinemasının en güçlü yapımcılarından oluşuyor. Yılda film sayısı olarak yarıdan fazlasını, gişe olarak sektörün yüzde 80’inden fazlasını üretiyorlar. BKM, Cem Yılmaz filmlerinin yapım ortağı olan Muzaffer Yıldırım’ın şirketi NuLook, Ayla ve Müslüm'ün yapımcısı Mustafa Uslu ve Timur Savcı'nın yapım şirketi TAFF da bu yapım şirketlerinin arasında yer alıyor. 

    Eğer anlaşma sağlanamazsa "Organize İşler 2: Sazan Sarmalı"nın yanı sıra "Kara Komik Filmler", Recep İvedik 6Mucize 2: Aşk ve Çiçero gibi pek çok beklenen yapım vizyonda seyircisi ile buluşamayacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top