Hesabım
    Usta Tiyatro Oyuncusu Gülriz Sururi Hayatını Kaybetti!

    Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi aramızdan ayrıldı.

    Türk tiyatrosunun usta ismi Gülriz Sururi 89 yaşında aramızdan ayrıldı. Bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden oyuncu, vasiyeti üzerine bugün sessiz sedasız toprağa verildi.

    İlk Türk primadonnası olarak bilinen Suzan Lûtfullah Sururi ve ilk operet kurucularından Lûtfullah Sururi'nin çocuğu olan Gülriz Sururi, 1929 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlk sahne deneyimini İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü'nde gerçekleştirdi. Daha sonrasında Muammer Karaca Topluluğu'nda oynamaya başladı. 1960 yılında dahil olduğu 'Dormen Tiyatrosu'ndayken sahnelenen "Sokak Kızı İrma"daki rolüyle en iyi kadın oyuncu olarak 'İlhan İskender Ödülü'nü aldı. 1962 yılında eşi Engin Cezzar ile Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nu kurdu. Burada sahnelenen "Teneke" oyunundaki rolü ile bir kez daha 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Üçüncü kez kazandığı 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü ise "Hint Kumaşı"ndaki rolü ile elde etti. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından 'devlet sanatçısı' unvanı verilen sanatçı, 1999’da kaleme aldığı “Söyleyeceklerim Var” oyununun ardından sahnelere veda etti.

    Gülriz Sururi geçtiğimiz Nisan ayında verdiği bir röportajda vasiyeti ile ilgili şu sözleri sarf etmişti: “Bir kısmını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlamıştım. Bir kısmını da Aziz Nesin Matematik Köyü’ne bırakacağım. Tiyatroyla ilgili bir fon oluşturacağım. Zaten büyük bir servetim yok. Ama cenaze töreni istemiyorum. Çünkü ben ‘cami avlusu kokteyl partisi’ istemiyorum. Bizim insanımızın tören kültürü yok. Ne yapıyorlar? “Ay saçın ne güzel olmuş.” Yok efendim, “Üstündekini nereden aldın?” Böyle şeyler olacağına tören yapılmasın.”

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top