Hesabım
    "Ay'da İlk İnsan" İle Aya İnişin Nasıl Taklit Edilebileceği Kanıtlandı

    Yıllardır süren tartışma, First Man filmiyle yeniden gündemde...

    Neil Armstrong'un aya adım atmasından bugüne kadar süren "Acaba her şey kurmaca mıydı?" sorularıyla komplo teorisi "Ay'da İlk İnsan" filmiyle yeniden gündeme geldi. Yıllar önce "2001: A Space Odyssey" filmiyle usta yönetmen Stanley Kubrick de tüm dünyaya ışık ve kamerayla insanların nasıl yanıltılabileceğinin dersini vermişti.

    Damien Chazelle'in yönetmen koltuğuna oturduğu ve Neil Armstrong'un Ay'a iniş hikayesini beyaz perdeye aktaran film First Man, tıpkı Kubrick'in yaptığı gibi Ay'a inişin nasıl kemera ve ışık hileleriyle gerçekmiş gibi gösterilebileceğini bir kez daha kanıtlamış oldu. Mikrofonlar Ay'da İlk İnsan filminin senaristi Josh Singer'a uzatıldığında ise yaptığı bir açıklama göze çarptı: "Apollo 11 konusu çok iyi belgelenmiş durumda. Ama Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay yüzeyine inmelerini anlatmaları birbirinden çok farklı." Buzz Aldrin, geçtiğimiz yıl içerisinde Ay'a hiç gitmediklerini itiraf etmişti. "Bu senaryoyu ilk yazmaya başladığım zaman bu konunun ne kadar tehlikeli olabileceğinin farkındaydım." sözlerini ekleyen Singer, yazdığı senaryoyu ilk başta NASA'ya göndermesi gerekmiş. Çünkü onların yaptığı açıklamaların dışına çıkmayan bir film olacağının kesinleştirilmesi gerekiyormuş. NASA'nın senaryoya bakmasının ardından tamamen yeni bir hikaye yazmak zorunda kalan Singer, Damien Chazelle ile birlikte gerçeği daha iyi yakalayabilmek için çok uğraştıklarını ifade etti. Filmin görsel efekt süpervizörü Paul Lambert ise bu konuda şu sözleri ifade ediyor: "Bu filmi yaparken böyle gerçekçi bir şeyi Dünya üzerinde yapmayı nasıl başardığımızı sorguladık.Tıpkı metal bir tabutun içinde çekim yapmak gibiydi. Damien bize bu şeyin uzaya nasıl gidemeyeceğini vurgulatmak istedi, biz de abartılı bir sallantı sahnesi canlandırdık."

    Stanley Kubrick'in aksine bolca CGI ve efekt kullanılan First Man filminde NASA'nın onlara verdiği bilgiler doğrultusunda tüm matematiksel detaylar düşünülerek film çekildi. First Man filmi astronot Neil Armstrong'un NASA temelli aya gidiş görevini konu ediyor. 1969 yılında Apollo 11, Ay’ın yüzeyine dokunduğunda otuz sekiz yaşındaki Amerikalı astronot Neil Armstrong bir efsane oldu. Tarihin en tehlikeli görevlerinden birini anlatan First Man'in başrolünde ise Ryan Gosling yer alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top