Hesabım
    Tüm Kubrick Filmleri 38. İstanbul Film Festivali'nde!

    Başyapıt Fabrikası: Stanley Kubrick isimli seçki ile Kubrick'in tüm filmleri İstanbul Film Festivali'nde yer alacak.

    Bu yıl 38. kez düzenlenecek olan İstanbul Film Festivali için geri sayım başladı. Festivalde Stanley Kubrick'in 20. ölüm yıldönümüne özel olarak Başyapıt Fabrikası: Kubrick isimli bir bölüm yer alacak. Bu bölüm sayesinde Kubrick filmlerini sinemalarda izleme fırsatı yakalayamayan sinemaseverler, filmleri izleme imkanına kavuşacak.

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve 38 yıldır devam eden İstanbul Film Festivali, beyaz perdede izleyememiş genç kuşaklara ve Kubrick hayranlarına Kubrick’in yönettiği 13 uzun metrajlı filmin yenilenmiş kopyalarından oluşan seçkiyi sunmak için hazırlanıyor. Başyapıt Fabrikası: Kubrick bölümünde yer olacak olan filmlerin listesi ise şöyle:

    Tüm zamanların en aykırı yönetmenlerinden biri olarak kabul gören Stanley Kubrick 1928’de New York’ta hayata gözlerini açtı. 13 yaşında amatör fotoğraf çekmeye başlayan ve kariyerine fotoğrafçılıkla başlayan Kubrick, üç kısa belgesel çekmesinin ardından 1953’te Fear and Desire adlı ilk kurmaca filmini çekti. Bu filmin ardından soygun filmleri, korku filmleri, savaş filmleri, dönem filmleri, kara komedi, bilim kurgu gibi birbirinden farklı türlerde filmler çekti. Çektiği 12 filmi hep tartışma yaratsa da birer başyapıt olarak kabul edildi. Hollywood star sistemini ve baskıcı yapısını sevemeyen Kubrick ABD’den İngiltere’ye göç eti ve 1962’den itibaren filmlerini İngiltere'de çekti. Stanley Kubrick, Eyes Wide Shut filminin çekimlerinin tamamlanmasının hemen ardından 1999'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Çağdaş sinemacıların birçoğunun ilham kaynağı olarak gösterdiği Stanley Kubrick titizliği, setlerde sertliği, mükemmeliyetçiliği, tavizsiz yaratıcı egemenliği, teknik yeniliklere verdiği önem ve özgünlüğünün sonucu olan olağanüstü filmleriyle usta ve dahi bir yönetmen olarak sinema tarihine geçti.

    İKSV tarafından düzenlenen 38. İstanbul Film Festivali 5-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top