Hesabım
    TV ve Sinema Sektörünün Desteklenmesiyle İlgili Yeni Kanun Onaylandı!

    Resmi Gazete'de dün gece saatlerinde televizyon ve sinema sektörünü ilgilendiren bir kanun yayınlandı.

    Dizi ve filmlerin desteklenmesine ilişkin kanun onaylandı ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 'Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', ilk uzun metrajlı kurgu film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, kısa film yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim destek türlerinini kapsıyor.

    Onaylanan ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren kanuna göre ilk uzun metrajlı kurgu film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, kısa film yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası, dağıtım, tanıtım ve yerli film gösterim destek türlerinde başvuru yapan filmleri değerlendilrip aralarından desteklenecek olanların seçilebilmesi için yeni bir destekleme komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon 'Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu' adı altında sekiz üyeden oluşacak. Komisyon üyeleri ülkede üretilen ya da ithal edilen sinema filmlerinin gösterime sunulmasından önce değerlendirilerek sınıflandırılmasını sağlayacak. Bu kanun ile, komisyona uygun olmayan filmleri onaylamama hakkı tanınmış olunacak. Ayrıca özel gösterimler ile kültürel ve sanatsal etkinliklere 18+ ibaresi konulabilecek. 

    'Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', sinemalarda gösterime sunulan reklamları da kapsıyor. Kamu spotları haricindeki reklam gösterimleri 10 dakikadan fazla olmayıp, fragman gösterimleri en fazla 5 dakika olabilecek. Ayrıca Bakanlık sinema alanında daha etkin olacak. Sinema alanında etkinlik ve projeleri destekleyip düzenleyip ödül verme yetkisi bulunacak. İhtiyacı olanlara sinema donanım desteği sağlayacak veya sanatçılar ile sektör çalışanlarına maddi destek sağlayacak.

    Geçtiğimiz gün içerisinde sinema sektöründen öncü ve gönüllü isimler Cumhurbaşkanı ile görüşmek üzere Beştepe'de ağırlanmıştı. Görüşmeye katılan isimler arasında Birol Güven, Şükrü Avşar, Timur Savcı, Cemal Okan, Muzaffer Yıldırım, Çağrı Özeren, Yılmaz Erdoğan, Necati Akpınar, Fatih Aksoy, Mahsun Kırmızıgül, Kerem Çatay, Mehmet Bozdağ, Serdar Öğretici, Bülent İnal, Burak Özçivit, Oktay Kaynarca, Ata Demirer, Tamer Karadağlı, Şoray Uzun, Demet Akbağ, Raci Şaşmaz, Onur Tan, Bahadır ÖzdenerElif Dağdeviren ve Şükrü Erol Avcı bulunuyordu. Ayrıca görüşmede bu isimlerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Üyesi Fecir Alptekin yer alıyordu. Görüşmede Yılmaz Erdoğan, daha önceki görüşmelerinden bugüne sorunların çözülmesi konusunda değişiklik görmediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı ile birlikte Türk sinema ve dizi sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasını amaçlayan yasa üzerinde tartışılmıştı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top