Hesabım
    Quentin Tarantino, Martin Scorsese ve 95 Sinemacı Akademi'ye Kızgın!

    95 yönetmen Akademi'ye olan kızgınlıklarının nedenini açıkladı.

    91. kez düzenlenecek bir törenle sahiplerine teslim edilecek olan Akademi Ödülleri, bu yıl çok tartışılan kararlara imza attı. Bu kararlardan biri de bu yılki Oscar Töreni'nde dört kategoride yer alan ödüller reklam aralarında verilecek olmasıydı. Büyük bir tartışma yaratan Akademi'nin bu kararı üzerine yönetmenler, görüntü yönetmenleri ve yapımcılar seslerini yükseltme kararı aldı.

    24 Şubat gecesi düzenlenecek olan Oscar Ödül Töreni hakkında yeni bir karar veren Akademi, tüm sinema sektöründe büyük bir tartışma yarattı. Aldığı karara göre En İyi Kurgu, En İyi Sinematografi, En İyi Live-Action Kısa Film ve En İyi Saç ve Makyaj Tasarımı kategorilerinin ödülleri reklam aralarında sahiplerine verilecek. Ödülü alan isimlerin yaptıkları konuşmalar ise online sosyal medya üzerinden yayınlanacak. Tüm bu duyurular Akademi'nin yayınlandığı bir mektup aracılığıyla sinema sektörüyle paylaşıldı. Mektubun yarattığı tartışmanın ardından ise 95 sinemacı tarafından bildiri hazırlandı. Hazırlanan bildiri, Akademi'ye olan ortak kızgınlığı belirtiyor. Aralarında Oscar adayı Never Look Away'in görüntü yönetmeni Caleb Deschanel, Vice filminin kurgu tasarımcısı Hank Corwin, üçer kez Oscar ödülünün sahibi olan Robert RichardsonVittorio Storaro ve Emmanuel Lubezki, ikişer kez ödül sahibi olan Janusz Kaminski ve John Toll, Damien ChazelleDee Rees, Spike Jonze, Ang Lee, Cary Joji FukunagaMartin Scorsese ve Seth Rogen gibi isimler yer alıyor. Bildiri, Akademi'nin bu kararının yanı sıra sinema sektöründeki hiyerarşiyi de protesto ediyor.

    Bildiri metninin söz ettiği durumlar ise şöyle: En İyi Kurgu, En İyi Sinematografi, En İyi Live-Action Kısa Film ve En İyi Saç ve Makyaj Tasarımı kategorilerine ait ödüller sahiplerine reklam aralarında verilmesi ve bu yolla törenin süresinin kısaltılması kararından Akademi'nin vazgeçmesi gerekmektedir. Ödül sahiplerinin duygusal tepkilerini de içeren konuşmaların törenden daha sonra yayınlanması, konuşmacıların konuşmalarının kesilerek sansürlenmesine neden olabilir. Bu yolla Akademi'nin yıllarca savunduğu sinema anlayışı zedelenecek ve sinemacılar korunamayacaktır. Ayrıca Seth Rogen'ın söyledikleri alıntılanarak "Sinemayı insanların gözleri önünde onurlandırmaktan daha iyi bir kutlama yöntemi olabilir mi?" sözlerine bildiride yer verildi.

    Akademi bu bildiriye karşı henüz bir tepki vermedi.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top