Hesabım
    SİSAY ve TESİYAP'tan Basın Açıklaması!

    BKM'nin ardından SİSAY ve TESİYAP'tan açıklama geldi.

    "Organize İşler Sazan Sarmalı" filminin vizyona girmesinden yalnızca iki hafta sonra dijital platform olan Netflix'te gösterilmeye başlanması üzerine hem izleyicilerden, hem de sinema derneklerinden tepkiler gelmeye başladı. Organize İşler Sazan Sarmalı'nı bünyesinde bulunduran BKM'den açıklama gelmesinin ardından, Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği ile Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği basın açıklaması yaptı.

    Yılmaz Erdoğan yönetmenliğindeki gişe rekortmeni Organize İşler Sazan Sarmalı filminin Ocak olarak belirtilen vizyon tarihinin değiştirilip filmin 1 Şubat'ta vizyona girmesinin ardından bazı karışıklıklar meydana geldi. Netflix ile yapılan anlaşmanın tarihinin değiştirilmemesi ise meslek grupları ve izleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı. Vizyona girmesinden yalnızca iki hafta sonra Netflix'te gösterilmeye başlanan filme tepki olarak SİSAY,  "mısır savaşları" konusuna eşitlik ve şeffaflık önerisi getirmek istediğini; yapımcı haklarını koruma merkezli olsa da ve sinema işletmelerinin ticari esneklik ve özgürlüklerine kısıtlamalar ve taşkın cezalar da getirse, Türk Sinemasının geleceği adına SİSAY olarak yeni sinema yasasına her platformda lehte görüş verdiklerini; ancak şimdi Organize İşler Sazan Sarmalı'nın ortakları olan BKM ve CJ Entertainment'ın etik değerlere ve sektörel taammüllere ters düşen bir işe imza attıklarını açıklamasında belirtti. Dijital platformlardaki gösterimler arasında 4-6 ay gibi bir sürenin bulunması gerektiğini belirten SİSAY, gişe kaybından, sinemaya gelecek hasardan ve milli menfaatler açısından yapımcıların kar-zarar oranından söz etti. TESİYAP ve SİYAP'ın da açıklamasına destek veren SİSAY, herkesi bu konuda duyarlılığa davet etti.

    Başkanlığını Birol Güven'in yaptığı TESİYAP ise bu konuda net bir şekilde vizyondaki filmlerin dijital platformda aynı anda gösterime sokulmasına karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca TESİYAP 15 Şubat tarihinde ortaya çıkan bu duruma karşı "Bu Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliğinin ortak kararı değildir, BKM adlı üyemizin kendi ticari kararıdır. Birliğimiz bu kararı yanlış bulmakta ve milli sinemamız için çok kötü bir gelişme olarak değerlendirmektedir." sözlerini sarf ederek, BKM'nin filmlerini vizyon ile dijital platformda aynı anda gösterime sokmasına karşı olduklarını dile getirdi.

    Geçtiğimiz haftalarda başta Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar ve Mahsun Kırmızıgül olmak üzere birçok sinemacı, yeni sinema yasasının onaylanması için çalışmalarda bulunmuştu. Bunun sonucu olarak ise 1 Temmuz 2019 tarihinde yeni yasanın yürürlüğe girmesi kararına varılmıştı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top