Hesabım
    Türkiye'de Sinemaya Gitme Oranı 2019'un İlk Yarısında %45,1 Azaldı

    2019'un ilk yarısında sinemaya gitme oranı ülkemizde neredeyse yarı yarıya azaldı.

    2019'un ilk yarısında sinemaya giden izleyici sayısı neredeyse yarı yarıya düştü. Film yapımcıları ve sinema sahipleri arasında yılın ilk aylarında yaşanan gelir paylaşımı tartışmasının ardından ülkede sinemaya giden izleyici oranı %45,1 azaldı. Türk sinema salonları 2019'un ilk yarısında izleyenlerin neredeyse yarısını kaybetti.

    Habertürk'te yer alan habere göre; 2019 yılının ilk altı ayında sinema sektöründeki gelirler ise %35,2 oranında azaldı. Bu durum, geçen yıla oranla yaklaşık 10.7 milyon daha az bilet satıldığı ve 98.5 milyon Türk lirası (mevcut kurda yaklaşık 17.6 milyon dolar) tutarında bir finansal zararın söz konusu olduğu anlamına geliyor. Bu durum, son 10 yılda dördüncü kez seyirci sayısının önceki yıla göre önemli ölçüde düştüğü bir durum. 2016 yılının ilk yarısında da %13'lük kayıp olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran ayında yayımlanan veriler de, 2018 yılındaki izleyici kaybının bir önceki yıla göre %5,4 oranında azaldığını göstermişti. 

    2019 yılının ilk altı ayında gözlemlenen büyük düşüş, Türk sinemaseverlerini beyaz perdenin önüne getirme konusunda net bir öneme sahip olan Türk sinemacılar ve sinema salonları arasındaki gelir paylaşımı konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklandı. Tartışma, satışlarda oldukça büyük bir paya sahip olan yiyecek ve içecek promosyonlarını içeren biletler nedeniyle patlamıştı. Film yapımcıları salonların sunduğu promosyonlar nedeniyle paylarının haksız yere azaldığını savunmuşlardı. Sonuç olarak; tanınmış komedyenler Yılmaz ErdoğanŞahan Gökbakar ve Cem Yılmaz da dahil olmak üzere yapımcılar, uzun süredir beklenen filmlerinin gösterimini kış ve ilkbahar aylarında ertelemeye karar vermişlerdi. Hatta Organize İşler 2 filmi, popüler Türk sinema tarihinde ilk kez olarak sinema salonlarında gösterime girmeden önce çevrimiçi bir platformda gösterilmişti.

    30 Ocak'ta yürürlüğe giren yasa, sinema salonlarının, filmin yapımcısı ve dağıtıcısı ile imzalanmış bir sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırma  olmadan, abonelikler, promosyonlar, kampanyalar ve indirimli bilet fiyatlarının yanı sıra toptan satış yoluyla satış yapmalarını engellemişti. Aynı zamanda bir sinema bileti ile başka herhangi bir ürünü satmaları yasaklanmıştı. Kanun ayrıca, hükümetin sektörle işbirliği içinde sinema ve televizyon yapımlarını desteklemesi için bir çerçeve oluşturmuştu.

    Yeni kanunun 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte, film üreticileri, izleyicilerini ve gelirlerini artırması amacıyla filmlerini sonbahar ve kış aylarında vizyona sokmaya ve sektörün ilk yarısındaki zararların bir kısmını geri kazanmasına yardım etmeye karar verdiler. Diğer taraftan son kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber bazı büyük sinema zincirlerinin, öğrenci ve indirimli bilet uygulamasını kaldırmış oldukları da görünüyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top