Hesabım
    Venedik Film Festivali'nde Kadın Yönetmen Krizi!

    Venedik Film Festivali kadın yönetmenler konusunda geleneğini koruyor.

    Bu yıl 76. kez sinemaseverlerle buluşacak olan Venedik Film Festivali'nde ortaya çıkan bir durum tartışmalara neden oldu. Venedik Film Festivali'nin, yarışma seçkisinde kadın yönetmenlere çok kısıtlı yer verdiği görüldü. 

    Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali'nde de kadın yönetmenlere yer verilmediği görülmüştü. Ancak bu durumun, kadın yönetmenlerin festivali başvurmamasından kaynaklandığı basın toplantısı sırasında açıklanmıştı. Venedik Film Festivali'nde ise dünyanın dört bir yanından birçok kadın yönetmen başvuru yapmasına rağmen, festival yönetimi bu filmler arasından minimum seçim yapmayı tercih etti. Geçtiğimiz yıl Venedik Film Festivali'nin yarışma kategorisinde bir kadın yönetmene yer verilmiş ve bu isim ise korku filmi The Nightingale ile Jennifer Kent olmuştu. Bu yıl ise kadın yönetmenler ise minimum sayıda ve yalnızca iki yönetmenden oluşuyor. Bu filmler ise Haifaa Al-Mansour'un The Perfect Candidate'i ile Shannon Murphy imzalı Baby Teeth oluyor. Bilindiği kadarıyla Cannes Film Festivali bu konuda daha duyarlı olmuş ve dört kadın yönetmene yarışmasında yer vermişti. Venedik Film Festivali'nin sanat direktörü Alberto Barbera'nın iddiasına göre seçenekleri çok kısıtlı olduğu için kadın yönetmenlere yer verilmedi. Ancak kadınlarla ilgili filmlere daha fazla yer verilmeye çalışıldığı bilinenler arasında yer alıyor. Bu filmler arasında ise Pablo Larrain'in Ema'sı, Yann Arthus Bertrand ve Anastasia Mikova'nın Woman belgeseli bulunuyor. Ayrıca Venedik'te, Akademi'den taciz skandalları nedeniyle kovulan Roman Polanski'nin filmine de yer verildiği görülüyor. İşte 76. Venedik Film Festivali'nin bu yılki yarışma filmleri:

    Açılış filminin Bombay Rose, kapanış filminin ise Sanctorum olması planlanan 76. Venedik Film Festivali, izleyicileriyle 28 Ağustos ile 7 Eylül tarihleri arasında buluşacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top