Hesabım
    Setlerde Dublör Ölümleri Üzerine Harekete Geçildi!

    Set çalışanları için detaylı inceleme başlatıldı.

    Son zamanlarda birçok kez dizi ve film setlerinde gerçekleşen dublör yaralanmaları ve ölümleri üzerine oyuncu sendikası harekete geçti ve detaylı inceleme yapılması üzerine çalışmalara başladı. Özellikle Fast & Furious 9 ve Titans yapımlarında dublör yaralanma ve ölümleri oldukça ses getirmişti.

    Geçtiğimiz hafta içerisinde Vin Diesel'ın başrolünde yer aldığı Fast & Furious 9 filminin çekimleri sırasında bir dublörün düştüğü ve kafasından ağır bir darbe aldığı duyurulmuştu. Bunun üzerine çekimler durdurulmuş ve olay üzerinde inceleme başlatılmıştı. Bunun ardından Titans dizisinde görsel efekt koordinatörünün sette hayatını kaybettiği açıklandı. Titans setinde çalışan Warren Appleby dublörlerin deneme çekimleri sırasında arabanın altında kalmıştı. Son zamanlarda gerçekleşen bu olayların yanı sıra 2017 yılında The Walking Dead setinde bir dublör kafasından ağır darbe alarak yaşamını yitirmişti. Bundan birkaç hafta sonra ise Deadpool 2 setinde profesyonel motosiklet yarışçısı bir dublör hayatını kaybetmişti. Tüm bu olayların ardından geç de olsa SAG-AFTRA isimli Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu, harekete geçme kararı aldı. Sendikadan şu açıklama geldi: "Her zaman dublörlerin daha iyi olması için baskı yapılıyor. Bu durum, hedefe ulaşmak için sürekli devam eden bir gerginlik. Bence bu durum tehlikenin seviyesine etki ediyor. Ayrıca, bence donanımlı dublörler koordinatörleri ve profesyonel dublörlerin sayısını da, yalnızca talep çokluğu nedeniyle azaltan bir durum." 

    SAG-AFTRA'nın yanı sıra Stuntmen's Association of Motion Pictures'ın başkanından da benzer bir açıklama geldi. Alex Daniels da son dönemlerde dublörlerin sayısının çok fazla arttığını, ancak profesyonelliklerinin ve çalışma kalitelerinin azaldığını belirtti. Bilindiği üzere yalnızca dublörler değil, dublör kullanmak istemeyen oyuncularda da yaralanmalar olabiliyor. Geçtiğimiz aylarda Bond 25'ın Jamaika çekimleri sırasında Daniel Craig kayıp düşmüş ve ayak bileğinden yaralandığı için çekimlere uzun bir süre ara verilmişti. Aynı zamanda Mission Impossible Yansımalar filminde de Tom Cruise bacağını kırmış ve prodüksiyon dokuz hafta kadar ertelenmişti. Tom Cruise'un kol kırılma anı kaydedildiği için tüm televizyonlara ve internete yayılmıştı.

    Bunların üzerine sendikalardan dublörlerin çalışma saatlerini azaltıcı ve çalışma şartlarını iyileştirici talepler gelmeye başladı. Bu taleplerin yerine gelip gelmeyeceği önümüzdeki filmlerde belli olacak gibi görünüyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top