Hesabım
    Suudi Arabistan'ın İlk Kadın Yönetmeni, Değişim İstiyor!

    Venedik adaylarından Haifaa al-Mansour, açıklama yaptı.

    Orta Doğu'nun odak noktası ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan'ın ilk kadın yönetmeni Haifaa Al-Mansour, açıklama yaptı. Venedik Film Festivali'ne filmiyle aday olan başarılı yönetmen, ülkesinde ve dünyada değişim istediğini dile getirdi.

    Bilindiği üzere Venedik Film Festivali geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da kadın yönetmenlere yer vermemesiyle gündeme geldi. Ancak festival yarışmasında Babyteeth filmiyle Shannon Murphy, The Perfect Candidate filmiyle ise Haifaa Al-Mansour'un yer alacağı resmi olarak duyurulmuştu. Haifaa Al Mansour, Suudi Arabistan kökenli olup ülkesinin ilk kadın yönetmeni olma niteliğine sahip. Suudi Arabistan'da yaklaşık olarak 35 yıl boyunca sinema ve tiyatronun yasaklandığı biliniyordu. Ancak bu durum 2018 yılında değişti ve o zamandan beri Hollywood Arabistan ile işbirliğine gitmeye çalışıyor. Haifa Al Mansour, bunun ardından Frankeinstein'ın yazarını konu edinen Mary Shelley filmini Hollywood ortaklığıyla hayata geçirmişti. Yönetmen, bir sonraki filmini kendi ülkesinde çekmek istediğini belirtiyor.

    Haifaa Al-Mansour, sinema sanatıyla ilgili şu sözleri sarf etti: "Sanat, vazgeçmemiz gereken bir şey değil. Soru, Hollywood'un Arabistan'a yatırım yapması ya da yapmaması olmamalı. Kendimize sormamız gereken soru, 'İnsanların kalbine dokunmak ve toplumun bir şekilde hala bağımlı olduğu gelenekleri değiştirmek için sanatı nasıl kullanabiliriz?' olmalı. Umarım insanlar bu filmin hikayesindeki evrenselliği görebilir. İster politikada olsun, ister iş dünyasında olsun ya da yalnızca bir yönetmen olarak olsun kadınlar hep zorluk yaşadı. Kadın olarak aşmamız gereken ve erkeklerin hiç yüzleşmediği çok fazla engel var. Giyimimiz ya da konuşmamız bile hep yargılandı." Al Mansour, Suudi Arabistan'ın filmiyle ilgili görüşlerinden de bahsetti: "Bir sorunları yoktu, ama kültürü anlamaya çalıştım ve limitler olmadan senaryoyu yazdım."

    Haifaa Al-Mansour'un The Perfect Candidate filmi, 28 Ağustos ile 7 Eylül arasında düzenlenecek olan Venedik Film Festivali'nde gösterime sunulacak ve yarışma kategorisindeki yerini alacak. Filmin vizyon tarihi ise henüz bilinmiyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top