Hesabım
    Kadın Emekçilerin Sayısı Televizyonda Artış Gösterdi

    San Diego Üniversitesi'nin araştırmasına göre kadın sanatçılar ve emekçiler, geçtiğimiz yıla damgasını vurdu.

    Geçtiğimiz gün içerisinde San Diego Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Çalışma, bir yıl boyunca kadınların televizyonda katettikleri yol ile ilgiliydi. Sonuçlar ise kadınların televizyondaki varlıklarının artması yönünde oldu.

    San Diego Devlet Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada yönetmenler, oyuncular, senaristler, yapımcılar, yürütücü yapımcılar gibi TV ekiplerinin her alanında çalışan kadınlar üzerince inceleme yapıldı. Böylece bir önceki yıl ve geçirdiğimiz son bir yıl arasında karşılaştırma yapıldı. Araştırmanın sonucunda ise önceki yıllara göre televizyon ve sinemada %31 oranında kadın varlığının arttığı görüldü. En yüksek oran olarak görülen 2016-2017 yılında bu oran %28 civarında seyrediyordu. Ekran önünde ise, kadın oyuncuların oranı %45'e yükseldi. Bu oranların kablolu TV, dijital platformlar ve streaming servislerinde eşit seviyede olduğu görüldü. Üniversitedeki bu çalışmaya öncülük eden Dr. Lauzen konu hakkında şu sözleri sarf ediyor: "Bu yıl kadınların kamera önünde ve arkasında yaygınlaştığını görmek oldukça teşvik edici bir durum. Ama bu rakamları, kadınların televizyondaki yerlerini göz önünde bulundurarak tartışmalıyız. 2018 - 2019 yılında kadınlar toplam yönetmenlerin %26'sını oluşturuyor. Her şeye rağmen çoğunluğu erkekler oluşturuyor. Bu bağlamda kadınlar, erkeklere göre 3/1 oranında televizyonda yer alıyor."

    Geçtiğimiz yıla damgasını vuran kadın başrollü ya da kadınlar tarafından yapılan diziler arasında Phoebe Waller Bridge'in yaratıcısı olduğu Fleabag, Natasha Lyonne başrollü Russian Doll, yıldız kadrolu Big Little Lies, Zendaya başrollü Euphoria, BBC dizisi Gentleman Jack, Kate Winslet başrollü Mare of Easttown gibi yapımlar yer alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top