Hesabım
    İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali Programı Açıklandı

    Deneysel Film Festivali'nin programında hangi filmler var?

    Kasım ayı içerisinde sinemaseverlerle buluşacak olan İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali, bu yıl ikinci kez gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin ilk ve tek deneysel film festivalinin programında hangi filmlerin yer aldığı ise resmi olarak açıklandı. 30 ülkeden 128 kısa ve uzun metraj film gösteriminin yanı sıra, paneller, söyleşiler, performanslar ve partilerin düzenleneceği İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali, 8 farklı mekanda izleyici karşısına çıkacak.

    Gösterimlerinin SALT, Vault34 Yeşilçam Sineması, İtalyan Kültür Merkezi, Soho House Istanbul ve Kadıköy Sineması'nda gerçekleştirileceği 2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali'nin programı açıklandı. Festivalin yarışma seçkisinde bu yıl Deneysel Uzun Metraj, Deneysel Kısa Metraj, Deneysel Belgesel, Deneysel Animasyon, Yeni Soluk, İlk Deney ve Müzik Videoları kategorileri yer alacak. Neredeyse tamamı Türkiye’de ilk defa gösterilecek olan 6’sı Dünya 9’u Avrupa prömiyeri olmak üzere toplam 85 film, festival kapsamında gösterime sunulacak.

    Bu yıl İstanbul Experimental Forum altında panorama, genleşen sinema, özel gösterim, panel, deneyim şarkıları, galalar gibi kategorilere yer verilecek. Ayrıca sinemaseverlerle söyleşiler gerçekleştirilecek. Özel gösterim filmleri arasında şu filmler bulunuyor:

    • Luminous Void: Docudrama - Rouzbeh Rashidi - Dünya prömiyeri
    • Moskova Treni - Federico Ferrone & Michele Manzolini - İlk gösterim

    İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali'nin panorama isimli başlığı altında, ülkelerinin çağdaş deneysel sinema örneklerini sunacakları Almanya’dan Alman Kısa Film Derneği (AG-Kurzfilm), İtalya’dan Circuito Nomadica, Israil’den Tel Aviv ISFF, Meksika’dan UltraCinema ve Hollanda’dan Eye Filmmuseum ile işbirliği gerçekleştiriliyor. Ayrıca Nazlı Dinçel, Sinan Güldal ve Lara Kamhi’nin filmlerinin bulunduğu “Neden Bir Deneysel Film Arşivine İhtiyacımız Var?” seçkisine yer veriliyor.

    Genleşen Sinema başlığı altında 3 ayrı etkinlik ile sinema ve sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Bu kategoride yer alacak performanslar arasında Tetsuya Maruyama'nın CINE間(MA)-Absence Triggered By A Third Body'si bulunuyor. Ayrıca Paolo Simoni eşliğinde Home Movies: Genleşen Arşiv Projesi ile buluntu görüntü harmonisi ve görsel katalog arasında bir çalışma sunulacak. Genleşen Animasyon adı altında Kathy Smith'in “Zaman, Mekan ve Animasyon” konuşması ve “Feminizm ve Deneysel Animasyon: Hollywood’u Rahatsız Etmek” konuşması yer alacak.

    Festivalin jüri başkanlığı Home Movies - İtalyan Amatör Film Arşivi’nin kurucu direktörü Paolo Simoni'ye verildi. Jüri üyeleri arasında ise sanatçı, yönetmen ve akademisyen Terry Flaxton, Protocinema’nın kurucusu ve küratör Mari Spirito, SALT Araştırma ve Programlar yardımcı direktörü Fatma Çolakoğlu, sinema yazarı ve akademisyen Ayça Çiftçi bulunuyor.

    Festivalin ardından 17 Kasım Pazar akşamı 17 Kasım Pazar günü düzenlenecek olan ödül töreninde En İyi Deneysel Uzun Metraj, En İyi Deneysel Kısa Metraj, En İyi Deneysel Belgesel, En İyi Deneysel Animasyon, En İyi İlk Deney, En İyi Anlatı, En İyi Kurgu, En İyi Ses kategorilerinde ödüller sahiplerine teslim edilecek. 2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali, bu yıl 13 ile 17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top